Umetnost, Vesti

Izložbom radova Aleksandra Dimitrijevića otvorena Galerija u Prijepolju

Posted: 4. oktobra 2015. u 11:09   /   by   /   comments (0)

Galerija Doma kulture u Prijepolju novi je izložbeni prostor u Srbiji a zvaničan početak njene izlagačke delatnosti obeležila je izložba užičkog slikara Aleksandra Dimitrijevića koja je otvorena 3.oktobra.
U prostoru koji izgledom ,uslovima, opremljenošću kao i odnosom prema umetnosti podseća na mesto naših umetnika u Evropi i šire , Dimitrijević je prijepoljskoj publici predstavio radove iz svog širokog i bogatog stvaračkog dijapazona od njegovih stvaralačkih početaka sa Artefaktima preko Rekonstrukcije igre, Puzli, The Point of view, Made in Serbia do najnovijeg Playground. U prostoru u kome do izražaja dolazi linija kojom se umetnik na svom stvaralačkom putu nalazi , izloženi su radovi koji intrigantno podsećaju čoveka na njegov primitivni nagon ka dokolici i mogućnostima korišćenja iste, pri čemu se mnoštvo energije i predmeta prepoznatnih u jednom trenutku u sledećem već odbacuju i prelazi na nešto novo. U zanosu ljudske aktivnosti koja svojim nizom jedna drugu poništava i zaboravlja , Dimitrijević je pokupivši sve te materijalizovane trenutke trenutnog ljudskog zanosa koji se u nekom narednom trenutku ogledaju u nemarnosti i zaboravu , stvaralački uobličio u svojim delima te ih tako stavio pred oči iste one, prema svom vremenu nehajne publike te tako izazvao mogućnost susreta pojedinca sa svojim trajanjem.

1438Izložbu u Galeriji Doma kulture Prijepolje je otvorio direktor , vajar i istoričar umetnosti Mirko Antonije Malešić, ukazavši na značaj činjenice da novi prostor otvara umetnik svetskog glasa te tako u sredinu koja je u umetničkoj ali i široj javnosti odavno prepoznata po Mileševskoj koloniji , obogaćuje novim duhom i savremenom stvaralačkom koncepcijom:
-Sa radovima Aleksandra Dimitrijevića smo se upoznali ranije budući da je bio član saziva Umetničke kolonije Mileševa u toku prethodne godine te je na prezentaciji svojih radova u starom i zapuštenom prostoru došlo do saradnje u smislu kontinuiteta njegovog imena i dela na ovim prostorima isto kao što se i sam umetnik kroz svoj rad kontinuirano bavi istraživanjem društvene igre kao pojave  koja datira još od antičkog perioda. Ovo ovde jeste savremena umetnost ali ako posmatramo korene njene inspiracije , budući da su kockice namenjene društvenim igrama nalažene i u arheološkim iskopinama starih naroda , u tom smislu možemo govoriti o nadogradnji klasičnog. Dosada koja je svima nama poznata i bliska može biti čak i okidač za aktivnost a to se najbolje vidi u ovim radovima u kojima je ispunjenost ili prekraćivanje dosade ljudi iz umetnikovog bliskog okruženja bila inicijalni momenat za njegovo stvaralaštvo. Akcija umetnika proistekla iz posmatranja niza odbačenih papira na kojima su beleženi rezultati društvenih igara u vidu grafičkih prikaza, škrabotina, lavirinta linija zabeleženih na listovima papira , odbačenih nakon igara , uvrštena u stvaralaštvo dovela je do ovih fantastičnih radova kojima započinjemo rad naše galerije i za koje smo sigurni da će izazvati veliku pažnju naših sugrađana-istakao je na otvaranju Malešić.

1513Zahvaliviši se na prijemu , Aleksandar Dimitrijević je istakavši da je za sve prisutne to veče- veče novina , budući da, isto kao što građani Prijepolja imaju mogućnost da upoznaju njegove radove u novootvorenom kulturno i umetničkom prostoru i sam ima priliku da prvi put u životu svojom izložbom otvori neku galeriju.
-Ovde su izloženi radovi čiji je nastanak počeo pre nekih dvanaest-trinaest godina kada sam i prvi put krenuo u istraživanje na temu društvenih igara. Tada, u samom početku i sam nisam mogao da obuhvatim jednim saznanjem ili idejom ceo koncept ali istražujući i promišljajući na temu dokolice naišao sam na mnoštvo tragova koji su pokrenulu moju inspiraciju. U suštini , ovde nije reč samo o društvenim igrama, pre se radi o odbačenim stvarima koje su nam u jednom trenutku bitne a već u sledećem se prema njima ponašamo kao da ih nikad nisu ni postojale. To se ne odnosi samo na igru i njene produkte, već na sve sfere našeg života. Upravo taj momenat odbacivanja stvari –papirića , ja uzimam i ugrađujem u umetnost i time im dajem novo značenje-rekao je Aleksandar Dimitrijević a potom i dodao:
-U ovim radovima postavlja se pitanje originala i kopije budući da koristim stvari koje su već nastale kao rezultat nečijeg rada. Umetnik se ove stavlja u ulogu onoga ko koristi resurse originalnih, nepoznatih autora , odnosno-artefakt. Sve te stvari su deo moje lične kolekcije i početak integralnog dela svakog mog rada. Stvari koje skupljam-papirići, beleške, zapisi, nasumični crteži…jesu materijal koji je sastavni deo svake moje ideje koju uobličavam u delo.

1595Izložba Aleksandra Dimitrijevića u Galeriji Doma kulutre Prijepolje otvorena je do 20 . oktobra a ista se nekon toga seli u Gradski kulturni centar Užice gde je otvaranje planirano za 23. oktobar.

1408Što se tiče daljeg izlagačkog programa Galerije Doma kulture Prijepolje, nakon ove izložbe u planu je izložba nagrađivanih Tanjugovim fotografija u prostoru Male galerije, potom izložba renomiranog strip crtača Radeta Markovića a u prostoru Velike galerije svoje radove izložiće Ivona Pleskonja. Novi konkurs za izlagačke termine u ovoj galeriji za narednu godinu biće raspisan u novembru 2015. a rad Galerije podžaće Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

M.Nikolić