Plus

Izložba „Zvuk lampaša“ jubilarno u Gradskoj galeriji Arilje

Posted: 26. septembra 2019. u 08:29   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Arilje u četvrtak, 26. septembra, u 19 časova biće otvorena izložba starih radio aparata iz kolekcije Dragana Jovičića pod nazivom “Zvuk lampaša”. Jovičić decenijama unazad vredno prikuplja i popravlja stare radio aparate, lampaše, a za izložbu u Arilju, jubilarnu, desetu po redu, izdvojio je 31 primerak iz dragocene zbirke. Uz njegovu posvećenost i ljubav prema ovim sada već istorijskim primercima bitno je naglasiti da su svi radio aparati u funkciji, a posetiocu se u to mogu uveriti i na samoj izložbi. Najstariji iz kolekcije koji će biti izložen i u ariljskoj galeriji datira iz 1935. godine.

 Izložba “Zvuk lampaša”  koju, pored radio aparata, prate i panoi na kojima je dat kratak pregled istorije radija kao tehničkog, medijskog i sociološkog fenomena, prvi put je otvorena 2015. godine povodom Noći muzeja u Jokanovića kući u Užicu, u vreme kada je Dragan još službovao u ovoj instituciji, i kada je posedovao manji broj tehnički ispravnih primeraka od dela kolekcije koja će biti predstavljena u Arilju. Od tada izložba putuje izazivajući veliku pažnju posetioca, i uz sentiment za prošlim vremenima ujedno podseća i na istoriju radio tehnologije, a broj primeraka se uvećava.

Dragan Jovičić/ Foto: Milica Đorđević

Interesovanje za radio aparate, tranzistore i tehniku proisteklo iz dečije želje da otkrije ko su „mali ljudi u radiju“, u doba kada je ova tehnička sprava bila čudo, i Dragan Jovičić je, svih decenija koliko se njima bavi, pretvorio znatiželju u hobi, a hobi u pasiju.

Izložba u Arilju, u organizaciji Ustanove za kulturni turizam i bibliotečku delatnost, biće otvorena do 11. oktobra.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.