Najava, Vesti

Izložba slika Zorana Rakića Kiza u Sevojnu: 13. septembar

Posted: 11. septembra 2016. u 13:58   /   by   /   comments (0)

U holu OŠ Aleksa Dejović u Sevojnu,  u utorak 13. septembra u 19 časova, biće otvorena izložba slika užičkog slikara Zorana Rakića Kiza.

Zoran Rakić Kizo, jedan je od onih uspešnih amaterskih slikara  koji je s krenuo putem likovnog izraza koji su  u Užicu profilisali  Božidar Kovačević, Dragić Petrović Medoš, Vladan Terzić,  Ljubiša Dimitrijević, Dušan Starčević, Rade Vergović i drugi. Kizov slikarski opus stvaran je tačno  četrdeset tri  godine budući da je prethodnim  izložbom koju je priredio Narodni muzej Užice  u Jokanovića kući 2013. obeleženo četiri decenije njegovog rada.

U Sevojnu, u kome je rođen i proveo ceo svoj radni vek izlagao je 1998. i ovom izložbom ponovo podseća svoje sugrađane da je, pored uloge komšije, prijatelja, člana porodice svom rodnom mestu dao posebnu namenu, dopustivši mu da ga oblikuje kao umetnika koji se u svom stvaralačkom opusu prepustio prvenstveno tipičnom užičkom duhu.

Portet Zorana Rakića Kiza: rad Božidara Kovačevića

Portet Zorana Rakića Kiza: rad Božidara Kovačevića

Umetnost i umetnik nisu nešto što nastaje u jednom dahu, ili jednom danu. Svaki od nas sledi, i svojim radom, i delom svoje ličnosti, i iz onih koji su ovde bivali pre nas, i iz stvaralaštva koje su nam ostavili u zalog. Ono što je naš zadatak u umetnosti jeste- naći nešto lično svoje, nešto što proističe iz niza saznanja i iskustava naših prethodnika, spoznati  to na način svojstven našem karteru, temperamentu, načinu na koji posmatramo svet oko sebe, i tako obrađeno, kroz umetničko delo staviti dalje u zalog našim naslednicima“- napisao je u predgovoru za katalog Kizove izložbe , akademski slikar mr Aleksandar Dimitrijević.

„Kada govorimo o delu Zorana Rakića Kiza, kroz njegove slike možemo pročitati jednu malu istoriju užičke umetnosti, niz slikara koji su svojim ekspresionizmom i enformelom gradili užičku, pa i srpsku likovnu scenu, a njegov lični udeo prepoznati u promišljenim kompozicijama i skladnom koloritu, koji zajedno čine raznolik tematski opus na temu: običan život. Skrećući pažnju na detalje pored kojih običan smrtnik prolazi zamišljen i obuzet svakodnevnim životom, a koji čine suštinu  pejzaža i mrtvih priroda kojima se umetnik najviše bavi , otkrivamo njihovu lepotu, njihovu skladnost u poretku, i harmoniju u boji, jedno sasvim novo, smirujuće bogatstvo naše svakodnevnice“- opisao je Dimitrijević suštinu Kizovog slikarstva.

Izložba se realizuje u sklopu Sevojničkog kultrnog leta, a u okviru projekta Kult. Kota Sevojno koji realizje Udruženje osoba sa invaliditetom Minimas. Gradska opština Sevojno je pokrovitelj ovog projekta , a partneri su OŠ Aleksa Dejović iz Sevojna i Kancelarija za mlade Sevojno.

Izložbu će otvoriti akademki  slikar Vladan Terzić.

 O autoru: Zoran Rakić Kizo (1953.) Užice:

Samostalne izložbe:

Užice: 1981, 1987, 1991, 1993, 1994, 1997 ,1998 i 2013 .

Bajina Bašta: 1992, Požega: 1995.

Sevojno: 1998, Novi Pazar: 1998,

Raška: 1998, Leposavić: 1998.

 

img_6366Nagrade:

Prva nagrada na izložbi amatera 1973. Užice

Treća nagrada likovnog kluba „Pivo Karamatijević“1976. Užice

Treća nagrada likovnog kluba „Pivo Karamatijević“ 1991. Užice

Druga nagrada likovnog kluba „Pivo Karamatijević“ 1992. Užice

NAGRADE u Kraljevu (dva puta), u Trsteniku (dva puta)

Nagrađivan više puta na izložbama „Susreti drugarstva Srbije“

Učestvovao u radu 8 likovnih kolonija

M.Nikolić