Umetnost

Izložba radova Vladimira Milovanovića u Narodnom muzeju Užice

Posted: 3. septembra 2019. u 20:53   /   by   /   comments (0)

U Narodnom muzeju Užice u četvrtak, 5. septembra, biće otvorena izložba radova autora Vladimira Milovanovića koji će se predstaviti delima rađenim različitim tehnikama a na temu vode. O izložbi, u predgovoru kataloga, istoričar umetnosti, Dragana Obradović, između ostalog, napisala je i:

“U umetničkim pojavama Vladimira Milovanovića, iako raznolikim, promenljivim i teško uhvatljivim u stroge granice, moguće je pronaći zajednički imenitelj u simbolici oblika i znakova. Simbolične predstave pokazuju opčinjenost vodom kroz koju slikar sve dublje zadire u oblast emocija, intelekta i apstrakcije. Te vode i rečni tokovi na Milovanovićevim slikama kreću se od mirnijih, naslikanih u pastelno Moneovim plavičasto-žutim nijansama do ekspresivnih predstava akcentovanih skalom Mondrijanovih boja sa Kompozicije II. Ekspresivnim oblicima i agresivnim, nametljivim bojama umetnik ističe snagu emocija i naglašava moć vode stvarajući složene kompozicije skoro apstraktnih prostora koje nikada do kraja nisu bespredmetne pa na njima razaznajemo oblike kuće, sidra, ribe…”

Svečano otvaranje izložbe je u 19 časova.

Vladimir Milovanović (1977, Beograd) je diplomirao na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu na odseku zidnu slikarstvo a usavršavao se na Ecola de Viaduc des Arts u Parizu. Od 1999. godine angažovan je na zaštiti spomenika kulture, a u njegovoj biografiji ističe se da je predstavljao Srbiju na međunarodnim salonima Figuration Critique 2007. godine u Parizu,  kao i 2008. I 2009. na Salon d’Automne takođe u Parizu. Do sada je realizovao više samostalnih i učestovao na nekoliko značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUSa.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje