Plus

Izložba radova učesnika likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“ u Guarneriusu

Posted: 4. jula 2016. u 00:03   /   by   /   comments (0)

U okviru manifestacije “Dani Mine Vukomanović Karadžić u Beogradu”, u ponedeljak, 4. jula 2016. godine u 19 časova, u Centru lepih umetnosti Guarnerius svečano će biti otvorena izložba radova učesnika likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić” iz Savinca kod Gornjeg Milanovca.

Izložbu će otvoriti Radoš Gačić, istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Kulturnog centra Gornji Milanovac, a posetioce ove likovne večeri očekuje i nastup kulturno-umetničkih društava i horova, koji će izvoditii starogradske igre i pesme.

   Ove godine, 12. jula navršava se 188 godina od rođenja čuvene srpske slikarke, ćerke Vuka Stefanovića Karadžića – Mine Vukomanović Karadžić. Likovna kolonija koja nosi njeno ime, osnovana je sa ciljem negovanja uspomene na jednu od prvih žena-slikara srpskog romantizma, a stvaranjem umetničkih dela posvećena je daljem razvoju kulture i umetnosti u sredini koja ima bogatu istoriju i značajnu kulturno-umetničku tradiciju. Kroz koloniju je od 1994. kad je osnovana, tačno na vek od Minine smrti, prošlo oko 180 umetnika. Sedište kolonije je u mestu Savinac, gde je Mina sahranjena u manastirskoj Crkvi Svetog Save, prvoj sakralnoj zadužbini knjaza Miloša Obrenovića.

Organizator izložbe i manifestacije „Dani Mine Vukomanović Karadžić u Beogradu“ je udruženje Klub ljubitelja plesa iz Beograda.

 

Izvor: Centar lepih umetnosti Guarnerius