Plus

Izložba posvećena tvorcu srpske toksikologije, Momčilu St. Mokranjcu

Posted: 15. aprila 2019. u 23:32   /   by   /   comments (0)

Porodično ime Mokranjac vezuje se danas za dva oca: oca srpske klasične muzike, Stevana, i oca srpske toksikologije, Momčila.

Izložba ,,Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog”, u sklopu ciklusa “Velikani u farmaciji”, u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – Muzej za istoriju farmacije, Muzeja Krajine u Negotinu i SANU, biće otvorena, u utorak, 16. aprila 2019. godine, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, Beograd.

Autorke izložbe dr Danijela Đukić Ćosić, vanredni profesor toksikologije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Jelena Manojlović, spec. farmacije, kustos Muzeja istorije farmacije, i Emila Petrović, kustos Muzeja Krajine u Negotinu, kroz arhivsku građu, dokumente i predmete široj i naučnoj javnosti predstaviće život i rad značajnog naučnika, profesora, velikana u farmaciji.

Stručni konsultant tokom realizacije izložbe bio je istoričar Dejan Ristić.

Tokom svečanog otvaranja prisutnima će se obratiti prof. dr Danijela Đukić Ćosić i Dejan Ristić, dok će izložbu proglasiti otvorenom prof. dr Slađana Šobajić, dekan Farmaceutskog fakulteta.

U svečanosti otvaranja izložbe učestvovaće i hor Dečijeg kulturnog centra Beograda, pod upravom Nevene Ivanović.

Momčilo St. Mokranjac,  pseudonim Aga, rođen u Beogradu 28. aprila 1899. godine, od oca Stevana Mokranjca, slavnog srpskog kompozitora i majke Marije, rođene Predić (bratanice Uroša Predića), bio je hemičar i prvi profesor Toksikološke hemije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čija se najveća zasluga ogleda u utemelјenju obrazovanja u oblasti toksikologije, ne samo u Srbiji već i tadašnjoj jugoslovenskoj državi.

Izložba ima za cilј da povodom 120 godina od rođenja profesora Momčila St. Mokranjca široj i naučnoj javnosti predstavi njegov doprinos i zasluge u radu hemijskih laboratorija, osnivanju Instituta za toksikološku hemiju, nastavi i obrazovanju farmaceuta, saradnji između fakulteta i farmaceutskih udruženja, kao i bogat istraživački opus, koji je nagrađen značajnim priznanjima (dopisnim članstvom u Pariskoj akademiji farmacije i Lavoazijeovom medalјom), uz sve druge aktivnosti koje je Momčilo St. Mokranjac obavlјao tokom radnog veka. Izložba će pokazati da se ime „Mokranjac” vezuje za dva oca, oca srpske muzike i oca srpske i jugoslovenske toksikologije.

D.Ristić

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.