Plus

Izložba posvećena Mihailu Ćupoviću Ćupu u čajetinskoj biblioteci: 13. septembar

Posted: 11. septembra 2017. u 22:58   /   by   /   comments (0)

Proslavljajući dane pesnika Mihaila Ćupovića Ćupa , biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine organizuje izložbu pod nazivom „I kad te nema treba da te ima“. Izložba će biti otvorena na dan pesnikovog rođenja, 13. septembra, u 20 časova u čajetinskoj biblioteci.

Mihailo Ćupović (1934-2004) je poznati zlatiborski pesnik. Objavio je zbirke pesama „I ja dižem dva prsta“, „Sa izvora Zlatibora“, „Uvek zajedno“, „Planina“, „Venac od livadskog cveća“, Šta misliš“, „Breza na proplanku“, „Dobro je što decu ne rađaju tate“, „Puče zora iznad Zlatibora“, „Hajde, deda, konj mi budi“, „Najlepša je lјubav pored reke“, dramu „Nemojte krvaviti reku“, ratnu dramu „Ćuteći su govorile“ i monodrame „Zemlјa“ i „Era sa ovoga sveta“. Napisao je i dečje pozorišne komade „Veseli mudrac“, „Čekajući vuka“, „Da sutra ne bude kasno“, „Đački raspust“ i ekološku bajku „Shvati jednom lјudski rode“. Poeziju je objavlјivao u književnim listovima i časopisima, na radiju i televiziji. Pesme su prevedene na više jezika, komponovane i uvršćene u antologije.. Dobitnik je mnogih priznanja, među kojima je nagrada „Pjesnici Republici“, raspisana povodom tridesetogodišnjice AVNOJ-a u Jajcu.

Za života bio je omilјen na svom rodnom Zlatiboru i često je proglašavan najvećim zavičajnim pesnikom. Bio je skroman i uvek dobro raspoložen i nasmejan. Voleo je sve lјude, a najviše decu, kojima je posvetio veći deo svojih pesama. Pisao je i pesme posvećene lјubavi, selјaku i lјudima, partizanskoj borbi i svome zavičaju.

Izvor: Narodna biblioteka „Ljubiša R. Đenić“