Najava, Vesti

Izložba posvećena Gustavu Klimtu u Gkc Užice

Posted: 3. decembra 2019. u 19:17   /   by   /   comments (0)

Putujuća dokumentarna izložba o liku i delu Gustava Klimta u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma biće otvorena u Gradskom kulturnom centru Užice u četvrtak, 5. decembra, od 19 časova. Pored biografskih podataka, obilja fotografija iz Klimtovog života, na izložbi će moći da se pogledaju i fotografije njegovih najznačajnijih dela.

Gost na otvaranju izložbe biće gospodin Fajks, ispred Austrijskog kulturnog foruma.

PRETEČA MODERNE

       Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja odjekuje do današnjeg dana i koja i danas izaziva oduševljenje. Umetnik, čiji su tragovi stvaralaštva najprisutniji u Beču, imao je velikog uticaja na period oko 1900. godine zajedno sa svojim savremenicima Jozefom Hofmanom, Otoom Vagnerom, Jozefom Marijom Olbrihom, Ričardom Gerstlom, Egonom Šileom i Oskarom Kokoškom. Godine 2012. bi Gustav Klimt napunio 150 godina. Tim povodom Beč je tu godinuo obeležio pod motom: ”Gustav Klimt i rođenje moderne”. Ove godine navršava se 100 godina od smrti ovog velikog umetnika. Na prekretnici između 19. i 20. veka Beč je, kao prestonica Austrougarske monarhije i duhovno središte Evrope, pored Pariza, Minhena i Londona, bio jedna od kolevki moderne, a 1910. godine sa preko dva miliona stanovnika bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu. Umetnost, književnost, arhitektura i nauka su doživele svoj vrhunac, za kratko vreme je nastalo nešto sasvim novo što je utiralo put novim stremljenjima, i to gustinom i dinamikom koje su do danas ostale bez premca. Dela Gustava Klimta predstavljaju jedinstveni umetnički odraz stvaralačkog puta od vremena carske arhitekture historizma do početaka apstrakcije. Izložba „Gustav Klimt. Preteča moderne“ prikazuje najvažnije događaje na putu ka ”celovitom umetničkom delu” Gustava Klimta.

Da bi nastalo vrhunsko umetničko delo potrebno je puno truda, posvećenosti i genijalnosti jednog umetnika, ali jednom kada bude stvoreno, ono pruža neponovljivi doživljaj svakome od nas.

Izložba će biti otvorena do 19. decembra 2019. godine.

M.M. / Izvor: Gkc Užice