Plus

Izložba o serdaru Jovanu Mićiću u Sokolskom domu Arilje

Posted: 24. maja 2019. u 00:20   /   by   /   comments (0)

U okviru „Majskih dana kulture“ u Sokolskom domu Arilje u petak, 24.maja, u 19 časova otvara izložba „Rujanski starešina Jovan Mićić- Od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule“ autora, istoričara Snežane Đenić. Priređivač izložbe je biblioteka Ljubiša R. Đenić iz Čajetine a izložba je prvi put predstavljena povodom obeležavanja 200 godišnjice Drugog srpskog ustanka 2015. godine i od tada je više puta bila predmet pažnje javnosti u različitim izložbenim i galerijskim prostorima.

Autor izložbe, istoričar Snežana Đenić

Prateći rodoslov porodice Mićić iz koje je potekao čuveni serdar, preko njegovog vojnog i političkog uspona, pa do kraja života koji se okončao zatočeništvom u Grgusovačkoj kuli, Snežana Đenić, uz njegovu sudbinu,ovom izložbom paralelno prati i istorijski trenutak Srbije u kome je Jovan Mićić odigrao značajnu ulogu.

„Vojvoda Mićić, najveći paćenik, i  u kuli na mukama odlikovan, pored opšte zaraze među sužnjima, teški okovi na nogama obrane mu živce do kostiju, i rane ga obrvavaju do smrtnih muka. Toliko mesci ležeći na zemlji, na slami nepomičan, sav u ranama, ovaj veliki Srbin-junak, koji je toliko puta prolio svoju dragocenu krv za oslobođenje otadžbine, za vaspostavljanje srpske države, satrunuo je na životu u tavnici Grgusovačke kule, smrt je došla kao blagodetna spasiteljka, i tek mrtva oslobodila ga ropskih lanaca. Telo Mićevo zakopano je izvan utvrđenja. Tamo, gde je pre Mićića zakopan Hadži Brzak, gde je posle Mićića zakopan Marinko Parezanović, gde j pre ovih i posle ovih pod zemlju metnut mnogi i mnogi uzorit sin žalosne otadžbine; tamo gde u Turci davili i vešali jadnu radju, očeve ovih mučenika, koji otimljujući svoju zemlju od Turaka, prolivaše krv svoju, a dočekaše, da na zemlji krvlju otkupljenoj, ginu od rođene braće svoje.“ ( Izvod iz kataloga izložbe)

Pored ove izložbe isti dan u Arilju, takođe u okviru „Majskih dana kulture“, u 12 časova  u Sokolskom domu biti izvedena predstava za decu “Pčelica Maja”, a u 20 časova na Gradskom trgu počinje program pod nazivom “Bila je tako lepa” koji podrazumeva korzo, odnosno oživljavanje sećanja na nekadašnji način gradskog noćnog života, kao i koncert Miloša Radovića.

Organizator programa “Majski dani kulture” je Ustanova za bibliotečko informacionu delatnost i kulturni turizam Arilje, pod pokroviteljstvom opštine Arilje. Ulaz na sve programa tokom ove manifestacije kojoj se obeležava Dan opštine je slobodan.

M.Nikolić/ Foto: Arhiva

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.