Umetnost

Izložba o porodici koja je negovala svoj zanat kroz vekove: Narodni muzej Užice

Posted: 4. oktobra 2019. u 16:01   /   by   /   comments (0)

U Narodnom muzeju Užice  u utorak, 8. oktobra, u 13 časova biće otvorena izložba pod nazivom “Vreme, proticanje i oticanje” čiju suštinu čini pregled istorije Časovničarske radnje “Petrović i sinovi” kroz razvoj zanatstva u Užicu kroz vekove.

Izložba je posvećena jednom od najznačajnijih zanatlija Užica iz druge polovine 19. veka, kujundžiji Sretenu Petroviću, čija je radnja otvorena 1870. godine, i njegovim potomcima koji su, u skladu sa vremenom u kome je svako od njih živeo i radio, sačuvali zanat i radnju do današnjih dana. Pišući neki vid hronike jedne porodice, govori se i o istorijskom i privrednom razvoju grada, o promenama koje su nastajale i nestajale, modifikovale se, prilagođavale i preživljavale.

Na izložbi će biti prezentovan kujundžijski alat Sretena Petrovića, majstorsko pismo, proizvodi, fotografije i arhivska građa koji dokumetujući njegov život govore o vremenu i razvoju grada u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka i predstavljaju segment materijalne kulturne baštine od velike vrednosti. Dalje se prati rad njegovih naslednika i preorjentisanje zanatske radnje u sajdžijsku i časovničarsku, u skladu sa potrebama izazvanim novim društvenim i privrednim prilikama tokom 20. i početkom 21. veka.

U postavku izložbe, pored muzejskog materijala koji se čuva u zbirkama Narodnog muzeja Užice, arhivske građe iz Istorijskog arhiva Užice, uključeni su  i predmete, fotografije i dokumenta iz privatne svojine porodice Petrović i nekih drugih privatnih kolekcija, kao i predmet iz Etnografskog muzeja u Beogradu.

Otvaranje izložbe deo je programa obeležavanja Dana Grada Užica.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.