Najava, Plus

Izložba o Mitropolitu Josifu Cvijoviću u Gradskoj galeriji Arilje: 4. jul

Posted: 29. juna 2017. u 21:31   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji u Arilјu, u utorak 4. jula sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba „Mitropolit Josif Cvijović – duhovnik i ratnik (1878 –1957)“ čiji su autori: mr Radovan Pilipović, istoričar i direktor Arhiva SPC, i istoričar Miloš Matijević.Izložbu organizuje Narodna biblioteka Arilјe u saradnji sa Arhivom Srpske Pravoslavne Crkve, a povodom 60 – godišnjice od smrti arhijereja.

Ovo je jedna u nizu izložbi Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve, a prva koja obrađuje jednu istorijsku ličnost sa značajnom ulogom u crkvenoj upravi. Mitropolit Josif Cvijović, predstavlјa veliku ličnost novije srpske istorije o kojoj je savremenik, publicista iz ratnog perioda, ostavio sledeću ocenu:

„Veliki prvosveštenik i vatreni srpski rodolјub, skopski mitropolit Josif, svetla figura ne samo Srpske Pravoslavne Crkve već i srpske istorije u koju je on ušao već svojim četovanjem na tlu Južne Srbije pre 1912. godine“ (Stanislav Krakov).

Josif Cvijović je od bugarskih okupacionih vlasti proteran sa svoje katedre ( april 1941. ). Brinuo je o izbeglicama, vernom narodu i prognanim sveštenicima, prikuplјajući dokumenta o stradanju Srpske Pravoslavne Crkve na okupiranim teritorijama u Drugom svetskom ratu. Mitropolit Josif je držao Srpsku Pravoslavnu Crkvu podalјe od političkih sukoba, ali je, na žalost posle rata bio na meti novih komunističkih vlasti.

Ova postavka je prilika da se šira javnost upozna sa delom i likom  Mitropolita, čoveka koji je iz našeg kraja. Treba napomenuti da je puno radio na prosvećivanju i obrazovanju pravoslavnog živlјa u Kralјevini Jugoslaviji, kao i da je dao veliki doprinos i pomoć svom kraju, posebno rodnom selu Drežniku kod Užica gde je učestvovao u izgradnji crkve i škole.

Za njegova dobra dela, pored pamćenja, njegovi Drežničani su mu se odužili izgradnjom Spomen doma, muzeja Mitropolitu Josifu Cvijoviću koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve.

S. Jovašević