Plus

Izložba finalista Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“- Galerija Remont: 20.jun

Posted: 16. juna 2016. u 10:39   /   by   /   comments (0)

U ponedeljak 20.6.2016. godine u 19 h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalane izložbe Nagrade DB Mangelos 2016. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Ovogodišnji žiri nagrade u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Marko Marković (umetnik, dobitnik Nagrade „D.B. Mangelos“ za 2015. godinu), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk – platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Ivana Vaseva (istoričarka umetnosti i freelance kustoskinja, Skoplje) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) odabrao je nakon prvog kruga žiriranja 6. maja pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2016. godinu. To su (prema abecednom redu):

1. Kristina Benjocki
2. Mia Ćuk
3. Bogomir Doringer
4. Nina Simonović
5. Mihailo Vasiljević

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena petnaesti put.

Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Izložba traje do 8. jula.

Izvor: NKSS