Najava, Umetnost

Izložba „Dnevnik jednog veka“ u Muzeju „Staro selo“ Sirogojno- 19. septembar

Posted: 17. septembra 2016. u 01:18   /   by   /   comments (0)

Od 19. septembara u Dvorani Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno  biće otvorena  izložba “Dnevnik jednog veka“ koja, kroz dokumentarne fotografije i kratku formu narativa (izvodi iz dnevnika seoskog učitelјa), prikazuje segmente ličnih, ali i javnih društvenih događaja i okolnosti, u životu jedne porodice u planinskom selu zapadne Srbije tokom 20. veka. žž

Iz ugla „privatnog narativa“ posmatarali smo ne samo privatnu istoriju, već i velike istorijske događaje, različite ideološke okvire, privređivanje, kulturu stanovanja, odevanje, verovanja, rituale i običaje. Upravo iz tog razloga dnevnik se nametnuo kao forma kojom je moguće ispričati sve segmente u životu pojedinca, a istovremeno prikazati i kulturni kontekst u kome se događaji odvijaju. U Srbiji, kao i u čitavoj Evropi, 20. vek predstavlјa zgusnuto istorijsko vreme, koje sa duboko ukorenjenim tradicijskim okvirom iz prethodnog veka, ali i sa brojnim procesima koji su nastajali i nestajali, najbolјe prikazuje promene u lјudskom životu. 

Inspiraciju za lik naratora dugujemo dr Radu Poznanoviću (1924-2014) koji je prvo kao seoski učitelј, a zatim kao etnolog dao veliki doprinos u proučavanju i interpretiranju našeg kulturnog nasleđa. 
Autori izložbe su mr Jelena Toskić i dr Nikola Krstović

Izvor : Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno