Plus

Izložba dela iz Legata Jugoslava Ocokoljića u Gradskoj galeriji Arilje

Posted: 21. maja 2019. u 22:49   /   by   /   comments (0)

U okviru Majskih dana kulture u Arilju kojima se obeležava Dan opštine, u Gradskoj galeriji, u sredu 22. marta, biće otvorena izložba radova iz Legata Jugoslava Ocokoljića. Pored umetničkih vrednosti koje su nesumnjiva odlika dela iz Legata što im i daje legitimitet za javno predstavljanje u ariljskoj galeriji, ova izložba je ujedno i izraz poštovanja prema liku i delu nedavno preminulog umetnika.

Jugoslav Ocokoljić je rođen 1951. godine u Splitu. Diplomirao je konzervaciju i restauraciju na VPS u Beogradu u klasi profesora M.Mladenovića 1986. godine. Pored slikarstva koje je odlikovala težnja na spajanju religijskog  i svetovnog, Ocokoljić je bio cenjen i kao ikonopisac, restaurator i konzervator. Napisao je nekoliko poznatih dela iz oblasti slikarstva i ikonopisa, a poznat je i kao prevodilac publikacija slične tematike.

Legat čija dela sačinjavaju postavku izložbe u Gradskoj galeriji Arilje vlasništvo je crkve Sv. car Konstatnih i carica Jelena u Ivanjici.

Svečano otvaranje izložbe je u 19 časova.

Organizator Majskih dana kulture je Ustanova za bibliotečko informacionu delatnost i kulturni turizam Arilje, uz pokroviteljstvo Opštine Arilje.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.