Najava, Umetnost

Izložba crteža Dragana Slovića- Narodni muzej Užice: 13. oktobar

Posted: 12. oktobra 2016. u 01:35   /   by   /   comments (0)

 

U Narodnom muzeju Užice u četvrtak 13. oktobra u 19 časova otvara se izložba crteža Dragana Slovića pod nazivom „Pogled koji ne miruje“.

„Godinama zauzet izradom muzejskih crteža, na kojima se pored primarne dokumentarističke prirode, odražava i umetnički dar, dugogodišnji član užičkih umetničkih udruženja ( najpre Udruženja „Čedomir Jevtović“ , potom i „Pivo Karamatijević“), Slović je, tak nakon odlaskau pezniiju 1989. godine, mogao, u meri u kojoj je želeo, da se posveti umetnosti. Posedujući izuzetne tehničke veštine i talenat koji se razvijao na poukama starih majstora, srednjevekovnih minijaturista i akademizma, oprobao se u gotovo svim tehnikama slikarstva i crteža“- napisala je, između ostalog, upoznajući nas sa Slovićevom biografijom i umetničkim počecima, u predgovoru katalogu izložbe istoričar umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović.

Izbor iz stvaralačkog opusa Dragana Slovića, umetika i crtača Narodnog muzeja Užice,  koji i danas,u devetoj deceniji radom bogati svoju umetničku riznicu, priredila je istoričar umetnosti Narodnog muzeja Užice, Katarina Dogandžić Mićunović, uz pomoć muzejskih savetnika: mr Ljiljane Mandić, Radivoja Papića, Dijane Ristović.

Izložba se realizuje u sklopu proslave Dana Grada Užica.

M.N. / izvor: Narodni muzej Užice