Umetnost, Vesti

„Izgrednici“ za kraj godine: Snima se najnoviji film Dejana Zečevića

Posted: 11. decembra 2015. u 11:40   /   by   /   comments (0)

Reditelj Dejan Zečević počeo je snimanje svog najnovijeg filma “Izgrednici” u kome su glavne uloge poverene Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici, Mladenu Sovilju i Svetozaru Cvetkoviću. Film za koji je scenario pisao Đorđe Milosavljević, a iza koga stoji filmska kuća Biberche snima se na teritoriji Beograda, tačnije u blokovima Novog Beograda, ulicama Voždovca, na fakultetima u Starom gradu a planiran je i dan snimanja u Novom Sadu.
“Izgrednici” u angažovana , psihološki razrađena urbana priča s primesama modernističkih koncepata ali i modernog načina života čija je suština u preispitivanju našeg vremena, naših motiva i posledica naši najskrivenijih težnji koje, ukoliko nisu pod samokritičnom distancom, opredeljuju stvarne okvire ponašanja.
Iz producentskog tima otkrili su nam glavne skice najnovijeg Zečevićevog ostvarenja u kome su akteri studenti filozofskog fakulteta, odsek sociologija a eksperiment kojim na koji se odlučuju i koji čini okosnicu radnje nosi socijalno obeležje.

detalj sa snimanja filma "Izgrednici", foto: Maja Planinac

detalj sa snimanja filma „Izgrednici“, foto: Maja Planinac

Troje studenata, Aleksandar (Radovan Vujović), Teodora (Marta Bjelica), Danijel (Mladen Sovilj), imaju svako svoju lokaciju na kojoj vrše odredjene destruktivne intervencije, i to kao svoje ogledno mesto danonoćno snimaju kamerama za nadzor i posmatraju iz svojih radnih soba. Zapravo oni se sistematski bave vandalizmom, Danijel iscrtava kukasti krst na zidu zgrade u blokovima, Aleksandar oštećuje javnu rasvetu u kraju, Teodora ostavlja đubre u slepoj ulici izmedju zgrada, sve pod tezom, koju njih troje svojim master radom žele da dokažu, da narušavanje urbanog okruženja neminovno vodi ka asocijalnim pojavama. Njihovo polazište je da prostorna destrukcija dovodi pre ili kasnije do socijalne destrukcije. Najednostavnije rečeno, mesto koje je zahvaćeno nekim neredom neminovno će privući „izgrednike“, a oni će pre ili kasnije izazvati „izgred“ – koji njihov Profesor (Svetozar Cvetković) i mentor definiše kao manje ili veće prekoračenje važećih zakonskih i moralnih ograničenja. Njih troje tako provode vreme posmatrajući svoja ogledna mesta i čekajući se da na njima nešto desi, makar to značilo i samu pojavu njihovoh zamišljenog „statističkog negativca“, mladog momka bez posla, iz razorene porodice siromašnih i neobrazovanih roditelja, sklonog zloupotrebi alkoloha ili lakih droga, verbalnim ispadima ili huliganizmu koji navija za lokalni klub…momka bez budućnosti, spremnog na sve. Iako su na početku očekivali brz i uspešan razvoj svog projekta, njihov „statističkog negativca“ neće biti oni što su očekivali. Njih troje su u ovom projektu iz različitih motiva. Teodora želi da dobije mesto asistenta kod profesora, sa kojim je tokom studija imala kratku i burnu avanturu. Aleksandar se nada poslu u nekoj srednjoj školi i nastavku veze sa Teodorom, u koju je zaljubljen. Iako nezainteresovan za akademsku karijeru, Danijel izgleda najmotivisaniji za njihov projekat – on i sebi i svima drugima želi da dokaže bizarnu „sociološku jednačinu“ koje je sam razvio: mesto/nered=izgrednici/vreme i mesto/izgrednici=izgred/vreme. Jednačine koja će ispostaviti kao tačna ali ne sa akterima koje su očekivali.

Pored troje mladih glumaca na čelu sa starijimim kolegom, Svetozarom Cvetkovićem, u “Izgrednicima” igraju i: Predrag Ejdus, Boris Isaković, Radovan Miljanić, Branka Šelić, Aleksandar Đurica, Miorljub Lešo, Milena Đorđević, Slobodan Tešić i Miodrag Dragićević.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, maska i šminka Marija Kovačević Jovanović.
Kako je prva klapa filma pala početkom decembra, radi se užurbano budući da je planirano da se poslednji snimajući dan poklopi sa zadnjim danom ove godine , te da se ponoć 31. decembra 2015. dočeka uz šampanjac, čestitke za Novu godinu i kompletiranim sirovim materijalom. Eventualne vremenske nepogode koje bi omele snimanje tokom decembra  morale bi da se nadoknade još sam0 jednim snimajućim danom u 2016 . godini i za taj dan rezerve određen je 4. januar.
Producenti najavljuju da će se “Izgrednici” pojaviti tokom 2017.godine a da svetska premijera filma bude festivalska pre nego se film prepusti redovnoj bioskopskoj distribuciji.
Snimanje filma “Izgrednici” podržali su Filmski centar Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje.

M.Nikolić