Sport

Iz Užica u pohod na evropske medalje: Juniorska reprezentacija Srbije u bilijaru

Posted: 30. juna 2019. u 18:07   /   by   /   comments (0)

 Juniorska reprezentacija Srbije u bilijaru  pripreme za Evropsko prvenstvo u Veldhovenu u Holandiji koje će se održati od 22.do 29. jula, počela je u bilijar klubu Masse u Užicu krajem protekle nedelje, a nakon 1. jula pripreme se nastavljaju u Novom Sadu i Beogradu.  Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati Bojana Šarac (17) iz Sremske Mitrovice,  Haris Trtovac (18) iz Novog Pazara i najmlađi član je trinaestogodišnji Užičanin Lazar Kostić.

Srbija  će se na predstojećem Evropskom prvenstvu prvi put će se takmičiti u ekipnoj kategoriji, dok će se pojedinačno takmičenje odvijati u četiri discipline ( 9-ball, 10- ball, 8-ball, i straight pool), a stručni tim koji rukovodi pripremama u Užicu: Andrej Klasović trener, Pavle Klanšček, predsednik Srpske bilijar asocijacije (SBA), i Ljubiša Vranešević, trener iz „Masse-a“ nadaju se medaljama.

Prvi čovek sportskog bilijara u Srbiji, predsednik SBA,  Pavle Klanšček istako je zasluge užičkog bilijar kluba „Masse“ i trenera Ljubiše Vraneševića za angažovanje koje za posledicu imalo i početak priprema upravo Užicu, ali i Gradu Užicu koji je obezbedio smeštaj za reprezentativce:

-Najvažnije za igrače koji će nastupiti na predstojećem Evropskom takmičenju je da stolovi za igranje budu slični onima koji će ih sačekati u Holadiji, a ovako klimatizovan prostor, nove čoje na stolovima koje je Ljubiša nabavio za ovu priliku, jeste nešto što će i tamo imati. Za biljar je to jako bitno, jer sama tehnika udaraca, putanja i sve procene zavise od toga da li je podloga, odnosno čoja, nova ili ne, tako da će naši reprezentativci svo vreme priprema igrati u ovakvim uslovima, što je jako bitno za rezultat za koji se spremaju.

Klanšček je podvukao činjenicu da Srbija na predstojećem Evropskom prvenstvu za juniore prvi put ima reprezentaciju u ovakvom sastavu koja će se takmičiti ekipno, a pojedinačna sportska odgovornost svakog od njih je uvećana činjenicom da su sve troje prvi na listama nosilaca: Bojana na listi juniorki, Haris na listi juniora ispod 19 godina i Lazar na listi nosilaca ispod 17 godina.

Pavle je rekao da je kao predsednik SBA „jako ponosan na ovaj tim“, kao „čovek od bilijara može da potvrdi da su njih troje najvaspitanija deca sa kojima je imao priliku da radi“:

-Mogu da kažem da sa obzirom na njihovo vaspitanje stvarno nema boljih koji će Srbiju predstavljati na Evropskom prvenstvu. Ako uzmemo u obzir da je ovaj sport drugačiji od ostalih i po tome što se gleda i ponašanje za stolom, oko stola, dok čekate protivnika da odigra, i kad niste u meču,  jedna specifična sportska kultura koja podrazumeva i adekvatno oblačenje, tako da njih troje, pored toga što su stvarno najbolji po rezultatima u svojim kategorijama u državi, predstavljaju i nešto najbolje što može da nas predstavi u Evropi.

Od Klanščeka smo, povodom predstojećeg nastupa u Evropi, čuli da „ovaj sastav nema pritisak od strane SBA da napravi rezultat“, ali  i da se trude da tokom takmičenja u okviru domaćeg prvenstva, i ovih priprema, „u njih usade jedan takmčarski duh, veru u sebe, pre svega, i da imaju onu sportsku drskost da uvek „idu na medalju““ što je po njemu i suština svakog sportskog takmičenja:

-Bojani je ovo drugo, a Harisu i Lakiju prvo evropsko takmičenje, i pre svega, ovo će im biti jedno veliko iskustvo i baza za  dalja takmičenja, jer su oni i budućnost ovog sporta. Sa obzirom da je bilijar sport koji se, za razliku od ostalih, igra i preko 50-te godine života, siguran sam da će ovo troje mladih ljudi biti uzor mnogim generacijama koje će doći iza njih. Posebno bi me obradovala medalja kada je tim u pitanju, ali isto tako i svaki njihov pojedinačni upeh, jer, sport nema ni smisla ako ne postoji borba za najviša odličja- dodao je Klanšček.

Bojana Šarac

Andrej Klasović, naš reprezentativac i  prvak države u seniorskoj konkurenciji preuzeo je na sebe odgovornost  trenera juniorske reperezentacije kaže da se u ovom delu priprema „više radi na tehnici, nekim fundamentalnim osnovama jer je to u stvari baza koja omogućuje postizanje dobrih rezulatata“.

-Svo troje su dobri i iako ih znam dugo, onako ugrubo, sada tek imam priliku da ih detaljno posmatram i sve troje imaju svoje jake, ali i nešto slabije tačke. Kvalitet njihove igre je, generalno govoreći- dobar, i moja uloga je samo da im te slabije tačke ili eliminišem ili pretvorim u jake.

Klasović smatra da je pet sati dnevnih priprema u dva termina, pre i posle podne, uz eventualno bazen na sredini dana, sasvim dovoljno:

-Samo Evropsko prvenstvo je specifično je po tome što se mečevi ne igraju jedan za drugim,već se odigra jedan pa se pauzira, a desi se da bude i samo jedan dnevno, tako da  ih ova dinamika priprema koju smo napravili neće premoriti, a daće sasvim dovoljno aktivnog vremena da se koriguju tamo gde treba i steknu rutinu u ovim, simuliranim uslovima, kakvi ih i tamo očekuju.

Lazar Kostić

Bez obzira na vaspitanje koje im omogućava da vrlo lako prihvate i upiju svaki savet, što će im omogućiti i dobre rezulatate, i  iako svi priželjkuju medalje, Klasović sa stanovišta iskustva na sličnim takmičenjima dozu rezerve drži sa faktorom zvani „sreća“ za koji kaže da nekada zna da bude i odlučujući faktor na velikim takmičenjima.

Bojana Šarac kaže da je od krajnje nezainteresovanosti za bilijar, uz oca  koji je bio prvak Vojvodine, njeno trogodišnje bavljenje bilijarom donelo titulu prvaka država u svojoj kategoriji. Za ovako brz uspeh, Bojana kaže da je presudan kontinuirani svakodnevni rad, koji, uz talenat, i donosi rezulatat, a dokaz za to je što već dve godine učestvuje na evropskim takmičenjima. Sa stanovišta ovih nastupa, ona kaže da je „konkurencija vrlo jaka“ ali i da veruje da mogu da postignu uspeh,“ uz malo truda“.

Bojana kaže da će ostatku tima preneti iskustva koja se tiču „atmosfere i uopšte- kako idu dešavanja“, ali za detalje oko tehnike i nastupa tima, i sama očekuje savete isključivo od trenera.

Haris Trtovac

Haris Trtovac je prvak države u juniorskoj kategoriji, a kaže da je bilijarom počeo da se bavi intenzivnije tek kada su se počela organizovati nacionalna takmičenja za juniore:

-U gradu imamo naša takmičenja na kojima sam učestvovao, i gledajući dvojicu iskusnijih igrača, a kasnije i uz brata, došao sam do stadijuma da mogu ostvariti rezultat i na državnim prvenstvima. Kvalifikacije i samo učešće na Evropskom došle su samo kao potvrda moje želje da se bavim bilijarom i na višem nivou- priča Haris.

Po prirodi samopouzdan, kaže da to „samopouzdanje, samo po sebi, bez rada i dobrih priprema, ne donosi rezultat“ a kao i ostatak tima, nada se medalji.

Medalji se nada i najmlađi reprezentativac, Lazar Kostić kome je ovo prvenstvo došlo nakon samo nešto više od godinu dana takmičarske karijere. On kaže da je siguran da će konkurencija biti jaka, ali da ne razmšlja o tome, već da mu je cilj da pruži najbolju moguću partiju i da se zbog nje zapravo i priprema. Kao i svi reprezentativci nada se dobrom nastupu i mestu na pobedničkom postolju, ali ipak kaže da bi posebno voleo da za Srbiju donesu i prvu ekipnu medalju sa ovog takmičenja.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.