Najava, Umetnost

IX Muzički festival „Svet muzike“ u Muzeju Staro selo Sirogojno

Posted: 13. avgusta 2019. u 07:49   /   by   /   comments (0)

  Muzički festival “Svet muzike“ koji Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno ove godine organizuje deveti put biće održan 17. i 18. avgusta.Program festivala orijentisan je na tradicionalnu muziku Srbije i Balkana pa se u skladu s tim biraju i gosti, i ove godine nastupiće Miroljub Šaković, Bojana Nikolić i „Srpski glasovi“, Bojana i Radovan Peković i grupa „Moba“.

Prvi dan festivala 17. avgust posvećen je vokalnoj muzičkoj tradiciji, tako će se publici predstaviti čuveni Novovarošanin, Miroljub Šaković, popularni Šako iz Burađe. Šaković  u svom vokalnom izražaju u interpretaciji pesama „izvika“ važi za jednog od najboljih u zemlji, a dokaz tome su brojne nagrade na festivalima i takmičenjima. Pored pesme, Šako srpsku tradicionalnu muziku neguje i kroz intstrumentalno izražavanje budući da je vešto „barata“ frulom , okarinom i guslama. Za razliku od Šaka koji se pevanjem bavi amaterski i koji je samouk, Bojana Nikolić, koja je gost festivala istog dana, se tradicionalnom pevanju posvetila u akademskoj formi. Diplomirala je na odseku za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje u S.M.Š. “Mokranjac“ u Beogradu,a potom završila I osnovne, master a trenutno je na doktorskim studijam ana Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na festivalu će nastupiti sa vojom vokalno instrumentalnom grupom “Srpski glasovi”.

 Drugi dana festivala obeležiće nastup guslara, oca i ćerke, Radovana i Bojane Peković, kao i koncert ženske pevačke grupe “Moba””. Bojana Peković je široj publii postala poznata kao deo dueta gusle/ harmonika koji je pobedio na nacionalnom televizijskom takmičenju “Ja imam talenat” na kome je nastupila sa bratom Nikolom. Njihov otac Radovan, koga će imati priliku da upozna publika u Sirogojnu inače je predsednik Društva guslara “Žiča” iz Kraljeva.  Pored guslara, drugog dana festivala takođe će se čuti i vokalna interpretacija srpske tradicionalne muzike kroz glasove članica pevačkog društva “Moba” koje je ove godine obeležilo 25 godina postojanja i rada.

Koncerti oba festivalska dana počinju u 13 časova.

M. Milićević / Foto: Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje