Sport

Istorijski uspeh užičkog penjača

Posted: 31. oktobra 2019. u 18:34   /   by   /   comments (0)

Sportski penjač Matej Knežević, prvi je Užičanin koji je savladao smer Kapetan Kukca na penjalištu Grdoba kod Valjeva, koji je ocenjen sa 10- kao jedan od najtežih i najzahtevnijih smerova kod nas. Petnaestogodišnji Matej ovim uspehom ostvario je ono o čemu sanjaju i mnogi iskusni i daleko stariji penjači.

U beskonačnom nizu primera u istoriji dokazano je da male stvari menjaju svet, od toga da kamenič može da izazove lavinu, jedna ideja da izazove tehnološku revoluciju,tvrdnja jednog čovek da izazove masovu polemiku koja u krajnjem daje neki opšti rezultat. Nešto slično, desilo se u Užicu, u trenutku kada je Sportsko penjački klub Stari grad, mali samo po broju članova,odmah po osnivanju počeo da beleži, jedan za drugim vrhunske rezultate. Najzaslužniji za to što se Užice, u rekordnom roku, pozicioniralo u rang najuspešnijih u državi, jeste Matej Knežević, za koga smo navikli da sa gotovo svakog takmičenja kako na prirodnoj tako i na veštačkoj steni, donese u varoš pod Starim gradom po pehar. Po inerciji, godinama unazad, opravdao je očekivanja ljubitelja sportskog penjanja, poštovaoce male penjačke družine kojom rukovodi Radoslav Knežević, a jedino je njegov trener i to malo, uporno i posvećeno društvo, imalo istinski uvid u to koliko se napora, truda, treninga i volje uloži da bi svaki novi pehar priložio, sada već bogatoj, Matejevoj kolekciji.


Najnoviji Matejev uspeh, kojim je stavio početno zlatno slovo na novo poglavlje sportskog penjanja u Užicu je savladana Grdoba, smer Kapetan Kuka, ocenjeno sa 10-, kakvu na ovoj i ovakvoj prirodnoj steni penje mali broj sportista u Srbiji. Za nas, smrtnike, pojašnjenje da je Grdoba jedno od najtežih i najboljih penjališta u Srbiji, lokacijski- u blizini Valjeva, a Kapetan Kuka je smer o kome, sanjaju samo vrhunski penjači. Pri tome, Matej još uvek nije punoletan, i tek mu je petnaest godina!
Uz ovaj uspeh treba i ponoviti reči Radoslava Kneževića da su do njega došli nakon šest meseci priprema, pola godine psihofizičkih napornih treninga, pola godine znoja i strpljivog i posvećenog fokusiranja na Grdobu, da bi se stekla prava slika o tome koliko truda malog kluba i jednog mladog čoveka koji je svoj društveni život podredio cilju, da bi se videla sva njegova veličnina.
-Meseci fokusirani na Grdobu, i godine rada na Matejevom postupnom oblikovanju u vrhunskog penjača urodili su plodom- zadovoljan je njegov trener, a detaljnije utiske sa još taze rezultata od nedelje, 27. oktobra, sumirao je izuzetno mirno, iako se , sa strane i sa danom distance vidi da se u stvari radio o pravoj psihofizičkoj drami, nalik filmu:

-Na Kapetan Kuku je nemoguće peti se veći broj puta u toku dana, a mi smo taj, sad već istorijski dan, probali pet ili šest puta, što je, u stvari, maksimum. Tek u zadnjem pokušaju, gotovo pred sam kraj dana, skoro po mraku, Matej je skoncentrisano i pažljivo, kao da se radi o prvom pokušaju tog dana, uspeo ono o čemu smo sanjali mesecima unazad.
Radoslav dodaje da je izuzetno ponosan na Matejev uspeh, ali pored toga, osećaj ponosa podelo bi i sa prijateljima koji su stalna podrška svakom novom naporu kluba, a kojima duguje veliku zahvalnost: Nemanji, Milici, Milošu i Veljku.
Planovi za dalje? Pa, pluća su se tek raširila, mali klub je dobio priliku da uz Mateja započne novo poglavlje u istoriji Užica. Ako smo svih ovih godina upoznavali Kneževiće, sigurno je da da ćemo tek sad imati priliku da ih i znamo malo dublje.

M. Nikolić / Foto: SPK Stari grad- privatna arhiva

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.