Društvo, Vesti

Iskustva užičke Narodne biblioteke u Narodnoj biblioteci Srbije povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Posted: 9. decembra 2015. u 14:35   /   by   /   comments (0)

U Narodnoj biblioteci Srbije , 9. decembra održava se manifestacija posvećena obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koja se organizuje u saradnji sa Gradskim savezom slepih Beograda. Na ovoj manifestaciji učestvuje i Dušica Murić , bibliotekar Narodne biblioteke Užice koja več nekoliko godina unazad  u užičkoj biblioteci koordinira projektom “Korak za jednakosti” koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja . Projekat “ Korak ka jednakosti” namenjen je inkluziji , pre svega slepih i slabovidih osoba, kulturno umetničkom obogaćivanju života slepih i slabovidih, njihovoj edukaciji i efikasnijem korišćenju novih tehnologija prilagođenih slepih i slabovidim kao i razvoju bibliotečkih usluga za slepa i slabovida lica. Svoja saznanja , iskustva kao i predloge za efektniji rad sa slepim i slabovidim osobama u okviru svoje delatnosti, Dušica će, ispred Narodne biblioteke Užice izneti na predavanju i u Narodnoj biblioteci Srbije . Njeno izlaganje biće uključeno u program tribine koja se održava DSC_70419. decembra od 12. časova na temu “Biblioteka za sve- audio knjiga danas” na kojoj će govoriti zajedno sa mr Vesnom Aleksandrović (Narodna biblioteka Srbije), Dragišom Drobnjak (Savez slepih Srbije), Jagošem Đuretić (Albatros plus), Nedeljakom Ložajić (Narodna biblioteka Srbije).
Pored ove tribine u programu manifestacije organizovano je takmičenje u čitanju na Brajevom pismu i u radu na računaru za slepe i slabovide učesnike . Kao potprogram, povodom stogodišnjice rođenja Branka Ćopića biće upriličena serija čitanja odlomaka iz književnih dela ovog pisca na Brajevom pismu.
Cilj ovih programa nije samo obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom već i da se skrene pažnja na probleme osoba sa invaliditetom kao što su čitanje i pristup informacijama. Veliki problem je i nedostatak pristupačne literature te je ovaj dan posvećen i razmatranju i predlozima za rešavanje ovih problema.

M. Nikolić