Umetnost, Vesti

„Interakcija” u punom zaletu uprkos kiši: veliko okupljanje studenata u Požegi

Posted: 20. avgusta 2015. u 13:24   /   by   /   comments (0)

U Požegi je u sredu 19. 08. upriličena svečanost povodom okupljanja studenta, učesnika X Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija”. Planirani svečani progam pomela je kiša koja se, kako je kasnije napomenuo organizator, direktor Nezavisnog filmskog centa „Filmart”, Dejan Petrović , padala i na prvom otvaranju Interakcije pre 10. godina.

DSC_5997Simbolično vezujući rodnost i kišu, Petrović se u svom obraćanju okupljenima u Klubu mladih gde je održan svečani doček posle svečanog defilea učesnika i  podizanja zastava na Gradskom trgu , osvrnuo na istorijat „Interakcije”:
—Osvrćući se na prethodnu deceniju unazad, koliko traje „Interakcija” koja je i počela s jednim ovakvim pljuskom koji se do danas nije ponovio ni na jednom otvaranju , sada sam siguran da je ta kiša bila dobar znak. Ove godine se na konkurs prijavilo 164 učesnika iz 144 zemlje od kojih smo izabrali najbolje.
Prisutnima su predstavljeni studenti , učesnici „Interakcije” , studenti filmskih akademija koji dolaze iz Venecuele, Indije, Poljske, Gruzije, Argentine, Egipta , Nepala, Srbije ,ali i pet bivših učesnika iz Irana, Meksika, Egipta, Srbije i Filipina čiji je predstavnik , ispred svoje zemlje, bio kandidat za Oskara prethodne godine. Predstavljeni su i učesnici masterklasa „Interdoc” kroz koji su , u prethodnih pet godina, učestvovala 63 studenta iz 40 zemalja, a ove godine dolaze iz: Rusije, Libana, Kanade, Velike Britanije, Meksika, Filipina, Sirije, Izraela, Italije, Rumunije.

DSC_6042Dejan Petrović se zahvalio i pokroviteljima : Ministarstvu kulture i informisanja, Opštini Požega i gradu Čačku, kao i brojnim sponzorima, volonterima i svojim najbližim saradnicima.
U ime grada domaćina , okupljenima se obratio predsednik Opštine Požega, Milovan Mićović:
—Opština Požega je prepoznala značaj koji „Interakcija ” ima ne samo za svet filma i studente , brojne škole i filmske akademije širom sveta nego i za lokalnu zajednicu. Ovaj događaj nas stavlja u situaciju da budemo ponosni domaćini , centar dokumentarnog filmskog sveta i mladih. Nadam se da će , kao i svake godine, ovde nastati značajni studentski filmovi i da će priča o ovom kampu u najpozitivnijem smislu nastaviti da se širi svetom.

DSC_6235
U muzičkom delu programa nastupili su Jelena Petrović ( violina) , Katarina Petrović ( flauta) i Milica Župić ( piano).

M. Nikolić