Umetnost, Vesti

„Interakcija” 22. avgusta: film o rudarima–„U mraku” i „Intermusic ” žurka

Posted: 22. avgusta 2015. u 10:18   /   by   /   comments (0)

Na programu X Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija” u subotu 22. avgusta od 20 časova u sali KC Požega biće prikazan film „ U mraku” reditelja Gorana Stankovića.
Program Interscreen, sa početkom od 20h, predstaviće nam film “U mraku”, reditelja Gorana Stankovića. U pitanju je intiman portret mladog rudara Davora koji, zajedno sa svojim ocem, radi u rudniku uglja u jugoistočnoj Srbiji. Pokušavajući da istraje u svojoj nameri da promeni zanimanje i pronađe pravi put za svoju budućnost, a u isto vreme trudeći se da ispuni očekivanja svoje porodice, Davor čeka pravi trenutak za promenu i sanja o novom životu.
Kao i svake večeri do sada, razgovor sa rediteljem biće održan neposredno nakon projekcije filma.

Goran Stankovoć, reditelj filma „U mraku”

Goran Stankovoć, reditelj filma „U mraku”

Biografija reditelja: Goran Stanković je diplomirao filmsku režiju u Srbiji, gde je radio na velikim domaćim i stranim produkcijama. Nedavno je na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu magistrirao filmsku režiju, a njegov završni film Raž nominovan je za nagradu Studentski Oskar za najbolji kratki film. Njegova dva studentska filma Ko čuva čuvare i Polazak, prikazani su na preko 50 svetskih festivala i dobitnici su 17 nagrada. Oba filma su izabrana da predstavljaju Srbiju na „Turneji evropskog kratkog filma“ a prava za njihovo emitovanje otkupio je Evročenel. Tokom studija na Američkom filmskom institutu, Goran je dobitnik stipendija Holivudskog udruženja stranih novinara i Ričard Frenk fondacije, a od nedavno je dobitnik nagrade Frenklin J. Šafner za izvanredna dostignuća u domenu režije. Njegov prvi dokumentarni film U mraku, koji govori o rudarima u Srbiji, imao je svetsku premijeru na prestižnom festivalu IDFA 2014. u Amsterdamu.

Nakon projekcije filma i razgovora u Klubu mladih od 22 časa održaće se „Intermusic” žurka na kojoj će svaki od 29 učesnika „ Interakcije” predstaviti po nekoliko atraktivnih muzičkih hitova svoje zemlje.

M.N. / izvor NFC Filmart