Umetnost, Vesti

„Interakcija 2015”: jubilej filmskog sveta mladih stvaralaca

Posted: 12. avgusta 2015. u 19:17   /   by   /   comments (0)

Već deceniju unazad u Požegi se , zahvaljujući Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija” , avgusta meseca slavi film, mladost i kreativnost. Dokumentarni film, u našoj kinematografiji dugo godina unazad zapostavljena kategorija , svoje utočište među mladim ljudima širom sveta koji su se opredelili za film kao zanimanje našla je upravo na Interakciji. Ovogodišnji kamp počinje s namerom baš 12. avgusta na Međunarodni dan mladih obeležavajući ujedno s učesnicima iz svih delova sveta, njih petnaest, mladost ali i početak rada na tradicionalnom troekipnom snimanju filmova narednih 8 dana kada uz još četrnaest studenata počinje „ Interdoc 2015”. Ovogodišnja tema za filmove koji se snimaju na teritoriji Požege, Užica i Čačka je „Ljubav” a multinacionalne ekipe sastavljene oko cilja: snimiti i montirati film , za njih nepoznatom terenu, običajima i ljudima u roku od osam dana od studenata zahteva ne samo profesionalnost po pitanju esnafskih veština  već i po pitanju pravih terenskih uslova rada.

Interakcija Ana
Da filmovi snimljeni u ovakvim okolnostima i pod okriljem tima koji organizuje „Interakciju” Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i te kako vrede dokazuju i brojne nagrade. Ne postoji godina u proteklih deceniju istorije ovog kampa da jedan od filmova koji su ovde nastali nije nagrađen na nekom od svetskih festivala a najnoviji dokaz za to je prošlogodišnja nagrada za najbolju fotografiju „Vilko Filač” na Kustendorfu koju je dobila Ana Marija Vijdeja iz Rumunije koja je bila deo autorskog tima filma „Ringišpil” reditelja Luke Popadića iz Beograda.
Nakon prvih osam dana snimanja, u Požegu pristižu i studenti koji će zajedno pohađati masterklas „Interdoc” na kome će ove godine predavači biti prof. mr Dragan Elčić i istaknuti srpski reditelj Mladen Matičević koji će govoriti o veštinama na temu „Kreativni dokumentarni film”. Osim obaveza , studenti ali i požežani i svi gosti i ljubitelji filma imaće priliku da zajedno budu deo „Interscreen” programa na kome će biti prikazani neki od najboljih dokumentarnih  ostvarenja, sudeći po priznanjima sa festivala i reakcijama publike koja je do sada imala priliku da ih pogleda: „Logbook_Serbistan” Želimira Žilnika , „U mraku”, višestruko nagrađivani film Gorana Stankovića, „Moj zanat” Mladena Matičevića , „Bili smo prvaci sveta” Ivice Vidanovića. Osim već renomiranih autora, na „Interscreen”–u biće prikazana i najbolja dokumentarna ostvarenja studenata filmskih škola i akademija širom sveta u sklopu asocijacija CILECT.
Premijerom snimljenih filmova 21. avgusta u Požegi a dan kasnije i u Dvorani kulturnog centra Beograd biće stavljena kruna na ovogodišnji jubilej. Kao i svake godine organizator se potrudio da i lokalna zajednica uzme učešće u programu kroz druženja sa studentima, koncerte, zajedničku fudbalsku utakmicu i svakodnevne vannastavne aktivnosti zabavnog karaktera.

Interakcija montaža
„Brojka od 219 studenata koji su do ove godine bili učesnici „Interakcije” sa ovom grupom od njih 29 jeste, pored 35 snimljenih filmova i 7 osvojenih nagada, nešto što kao zbir doprinosi osećaju vrednosti sveg ovog za šta radimo i za šta se zalažemo. Dokumentarni film, a pre svega kreativni dokumentarni film jeste filmska forma koja je posebno zahtevna a nama je čast da se ovi mladi ljudi u tolikom broju prijavljuju na konkurs za učešće na „Interakciji”.Broj učesnika ali i oni koji nisu u mogućnosti da uđu u selekciju, a što ne nosi nužno utisak da to nije kvalitet, nama predstavlja i motiv i kriterijum da smo se posvetili nečemu zaista vrednom. Dovoljno je reći da se na ovogodišnji konkurs prijavilo više od 700 kandidata, a ove godine , budući da smo u čast jubileja upriličili i mogućnost da se neki od ranijih polaznika ponovo pojave kao učesnici čime je automatski broj novopridošlih studenata smanjen, govori u prilog činjenici da se dokumentarna forma i te kako pažljivo neguje u svetu. Nama je deset godina postojanja u ovom trenutku samo iskustvo i početak budućnosti koja ovde, među studentima, počinje svake godine iznova ”–izjavio je Dejan Petrović, reditelj i direktor nezavisnog filmskog centra „Filmart”.

M. Nikolić