Društvo

Inicijativni skup Užičana za čistiju Đetinju

Posted: 19. juna 2019. u 22:49   /   by   /   comments (0)

Građani MZ Turica, uz podršku UG “Užička odbrambena liga” i kluba sportskih ribolovaca “Alasi sa Đetinje” u petak 21. juna u 19, 30 najavili su okupljanje ispred prostorija ove mesne zajednice na kome će izneti problem stare fekalne kanalizacije u ovom delu Užica koja se  kroz Volujački potok  sliva u Đetinju, i dati predlog za izgradnju fekalnog kolektora. Ovaj kolektor, po predlogu inicijatora skupa, jeste investicija čija izgradnja košta 200 000 evra, i njome bi se problem sa slivanjem fekalne kanalizacije u reku saniralo što bi znatno doprinelo poboljšanju kvaliteta vode u reci.

Predsednik kluba ribolovačkog kluba “Alasi sa Đetinje” tvrdi da problem slivanja fekalne kanalizacije u Đetinju postoji više od 20 godina, a po njihom tvrđenju  tri  do sada je tri puta dolazilo je do pomora ribe upravo zbog fekalija. Pored fekalne kanalizacije veliki problem za populaciju ribe, po mišljenju ovog ribolovačkog kluba, predstavlja i novoizgrađenja mini centrala na delu stare hidrocentrale „Pod gradom“, i to je problem koji se ne tiče samo Užičana već svih koji žive daljem toku reke.

Iz Udruženja građana Užička odbrambena liga koje je svojevremeno stalo u zaštitu parka na Dovarju koje je, po tadašnjim planovima, trebalo da bude uništen i pretvoren u gradskog groblje, upozorili su da se neodgovornim  ponašanjem polako gubi žila kucavica Užica, i da se Đetinja polako pretvara u mrtvu reku.

Organizatori predstojećeg skupa pozvali su sve Užičane da se priključe ovoj akciji za čistu i zdravu Đetinju.

M. Milićević/ Naslovni foto: Đetinja, TO Užica

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.