Press

In memoriam: Marko Nikolić (1946-2019)

Posted: 3. januara 2019. u 08:58   /   by   /   comments (0)

Bard srpskog glumišta – prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marko Nikolić (1946-2019) preminuo je 2. januara u 73. godini.

Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Tokom duge i veoma bogate karijere snimio je oko sto filmova i televizijskih serija, a pred kamere je prvi put stao 1967. godine epizodnom ulogom Pitomca u ratnoj seriji „Letovi koji se pamte“, u režiji Nikole Tanhofera.

Dve decenije kasnije, ogromnu popularnost i naklonost publike stekao je brilјantnom interpretacijom čestitog i dobrodušnog oca porodice Dragiše Gige Popadića u TV seriji „Bolјi život“ (1987-1991), ali i ulogom Karađorđa u seriji „Vuk Karadžić“ (1987-1988).

Vođu Prvog srpskog ustanka maestralno je tumačio i u filmu „Karađorđeva smrt“, kao i predstavi „Vožd Karađorđe i knjaz Miloš“.

Na sceni matičnog Narodnog pozorišta, čiji je član postao 1970. godine, osim te, ostvario je još niz nezaboravnih uloga od kojih se posebno izdvajaju Nikolaj Rostov („Rat i mir“), Henri (Ričard Treći), Serdar Janko („Gorski vijenac“), Aleksa Žunjić („Sumnjivo lice“), Grof Cezar fon Muk („Mefisto“), Ljubomir Vulović („Apis“), Baron („Na dnu“), Jaša Tomić („Je li bilo kneževe večere“), Džordž, vojvoda od Klorensa  („Ričard Treći“), Lebedev („Idiot“), Sokolović („Izbiračica“), Dorn („Galeb“), Berald („Uobraženi bolesnik“), Šimurina („Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“)…

U njegove antologijske pozorišne uloge, svakako se ubraja i lik Abela Znorka u “Zagonetnim varijacijama”, po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Božidara Đurovića.

Za rolu u toj kultnoj duodrami, zasnovanoj na neobičnom lјubavnom trouglu i inspirisanoj istoimenom kompozicijom Edvarda Elgara, a koju je sa kolegom Borisom Pingovićem (Erik Larsen) od premijere 2. maja 1998. godine odigrao 293 puta, dobio je i prestižno glumačko priznanje – Nagradu „Raša Plaović“.

Predstava „Zagonetne varijacije“ poslednji put bila je na repertoaru 15. juna 2015. godine.

O maestralnoj glumi Marka Nikolića u toj ulozi, svedoče i reči autora komada, slavnog francuskog pisca Šmita, koji mu je rekao da mu se njegovo izvođenje lika Abela Znorka više svidelo od interpretacije čuvenih glumaca svetske reputacije Alena Delona i Donalda Saderlenda.

Nikolić je ostvario veoma upečatlјive uloge i u filmovima „Devojački most“ (Marko), „Užička republika“ (Klaker), “Boško Buha” (Puškar), „Petrijin venac“ (Dobrivoje), „Gluvi barut“ (Mrki), „Dnevnik uvreda 1993“ (Stefan Nikolić), „Terasa na krovu“ (Ratko), „Kordon“ (Zmaj), Atanas Božić („Montevideo, Bog te video“), Milisav Janjić – stari („Za kralјa i otadžbinu“)…

Za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu, 2012. godine dobio je Nagradu „Pavle Vuisić“.

Igrao je veoma zapažene uloge i u serijama “Doktorka na selu” (Sekretar Radiša), „Svetozar Marković“ (Adam Bogosavlјević), „Šesta brzina“ (Gastarbajter), „Srećni lјudi” (Velimir Bata Šejn Davidović), „Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), “Gore dole” (Damjan Danković Džoks), „Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), „Jagodići“ (Mate), „Budva na pjenu od mora“ (Đed Joko), „Senke nad Balkanom“ (Luka Pletikosić), „Komšije“ (Živojin)…

Poslednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama „Pogrešan čovek“ (Lazar Crnković) i „Žigosani u reketu“ (Deda Miša).
Osim pomenutih priznanja, za svoja glumačka ostvarenja dobio je brojne staleške nagrade, a pre nepunih godinu dana, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio mu je Zlatnu medalјu za zasluge.

Visoko priznanje, koje se dodelјuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, Nikolić je primio 14. februara na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Marko Nikolić rodio se u Kralјevu 20. oktobra 1946. godine.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.
M.B.

Izvor: Narodno pozorište Beograd