Muzika, Vesti

IN MEMORIAM: Boris Aranđelović grupa Smak

Posted: 27. avgusta 2015. u 21:46   /   by   /   comments (0)

Danas u ranim jutarnjim satima u Roterdamu  preminuo je Boris Aranđelović pevač grupe Smak. Tragična vest je iznenadila sve rok poštovaoce jer je Boris sa Smakom 20.6.2015. godine održao  koncert u Beogradu. Iako je duže vreme bio teško bolestan, šezdesetsedmogodišnji pevač je tada na Ušću opravdao epitet jednog od najboljih muških vokala na ovim prostorima.

Boris je rođen u Kragujevcu 13.10.1948. godine. O njegovom životu pre dolaska u grupu Smak se ne zna mnogo sem da je po povratku iz Australije u Kragujevac 1973. godine postao vokalni solista grupe Smak. Sa Radomirom Mihailovićem-Točkom se upoznao još sedamdesetih u Kragujevcu.Nameravali su da osnuju grupu još pre osnivanja Smaka jer je Boris kako sam kaže „pomalo pevušio i svirao gitaru”. Grupa je osnovana još 1971. godine i pre Borisa je imala nekoliko pevača kao što su Slobodan Kominac-Koma, Slobodan Jovanović-Johan, Milorad Petrović-Kimi. U periodu Borisovog povratka iz Australije, tražili su novog pevača. Na audiciji  grupe Smak Boris je samouvereno izveo kompoziciju „Child in time” grupe Deep Purple i pokazao svu raskoš i visinu svog vokala. Radomiru Mihailoviću-Točku i ostalima u grupi je bilo jasno da su pronašli idealnog pevača.

Logo grupe Smak

Logo grupe Smak

Grupa Smak je inače bila poznata po Točkovim dugim gitarskim improvizacijama i deonicama kako na nastupima tako u pesmama koje su objavljivali. Boris je gitarske deonice učinio još zanimljivijim i originalnijim, jer je u numerama kao što su Alo, Šumadijski bluz ili Profesor glasom bio još jedna gitara na Točkove solo deonice. Na koncertima i albumima to je zvučalo kao da Točak i Boris imaju neki svoj način komunikacije, dijaloga, kao da se nadmudruju i takmiče. Upravo zbog toga mnogi tvrde da je Boris jedini pevač koji u potpunosti razumeo Točka. Mnogi su želeli i pokušavali da pevaju kao Boris ali bez uspeha.

Omot albuma Iz profila 1981. godine

Omot albuma Iz profila 1981. godine

Boris je sa Smakom radio sve albume do 1981. godine i albuma „Zašto ne volim sneg“ na kome su pevali Dado Topić i Zoran Živanović Hoze. Praktično iste godine Smak prestaje sa radom. Boris za Jugoton snima album Iz profila 1982. godine na kome su pored članova grupe Smak gostovali gitarista Bata Kostić iz YU-grupe i saksofonista Jovan Maljoković. Nakon toga odlazi u London gde se skoro uopšte ne bavi muzikom. Tek 2001. godine Boris Anđelković & Dinosaurusi snimaju album Milion godina, za koje je između ostalih tekstove napisala i Marina Tucaković.

Omot albuma Milion godina 2001. godine

Omot albuma Milion godina 2001. godine

Razočaran u nemogućnost da kao rok muzičar obezbedi egzistenciju sebi i porodici, poslednjih dvadesetpet godina je živeo i radio u Holandiji gde se bavio poslovima fabričke izolacije. U Srbiju je dolazio da nastupa na koncertima u Kragujevcu zbog kojih se Smak okupljao. Po njegovim rečima iako je Beograd prisvajao grupu Smak, oni su bili i ostali kragujevačka grupa iako od grada nikad ništa nisu dobili. Na Ušću u Beogradu  ove godine godine  20.000 posetilaca je imalo čast da poslednji put uživo čuje Borisa Aranđelovića.

Milićević Mirjana