Umetnost, Vesti

IN MEMORIAM: Alan Rikman

Posted: 15. januara 2016. u 15:37   /   by   /   comments (0)

Britanski glumac Alan Rikman, preminuo je 14. januara u sedamdesetoj godini. Po navodima porodice glumac specifičnog i prepoznatljivog glasa je bolovao od raka.

Alan Sidni Patrik Rikman je rođen u Londonu 21. februara 1946. godine u radničkoj porodici. Otac mu je preminuo kada je Rikman imao osam godina, majka se kasnije preudala ali je taj brak trajao samo tri godine. Rikmanov stariji brat David je grafički dizajner, mlađi brat Majkl je teniski trener a najmlađi član porodice je sestra Šila. Osnovnu školu je učio u  Derwentwater Primary School u Ačtonu, školi koja je usvojila Montesori metode učenja. U tom periodu su ga zanimali kaligrafija i akvarel. U periodu pohađanja Derwentwater Junior School dobija stipendiju za Latymer Upper School u Londonu gde je upisao dramu. Po završetku ove škole upisuje Chelsea College of Art and Design a nakon toga i Royal College of Art. Jedno vreme je radio kao grafički dizajner u Notting Hill Herald, smatrajući da gluma nije stabilno zanimanje. Posle diplomiranja sa prijateljima je otvorio firmu  Graphiti za grafički dizajn ali posle tri godine uspešnog rada, doneo je odluku da se ipak oproba i u glumi.

Prijavio se na audiciju na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti koju je pohađao  od 1972. do 1974. godine.Već u tom periodu je postao stalni član engleske pozorišne scene. Televizijske uloge je počeo da ostvaruje 1982. godine a prvi film koji je snimio  „Umri muški“ 1988. godine, donosi mu uloge negativaca bar što se tiče holivudske produkcije .Pa ipak, filmska ostvarenja negativaca kao što su uloge Hans Gruber u Umri muški i Šerif od Notinghama u filmu Robin Hood: Princ lopova,nisu obeležila rad Alana Rikmana. U filmovima Dogma i Zapravo ljubav dokazao se i kao talenat za komediju.  Rickman je također poznat i po posuđivanju glasova likovima Marvina u filmu Vodič kroz galaksiju za autostopere i Joe u animiranom filmu Upomoć! Ja sam riba! Igrao je i neke slavne osobe kao što su Marko AntonijeGrigorij Rasputin i Éamon de Valera, a učestvovao  je i u mjuziklima.

Svetsku slavu mu je doneo  serijal filmova u mladom čarobnjaku Harryu Potteru. U serijalu od već 5 snimljenih filmova, Rikman igra ulogu jednog od najomraženijih profesora u knjizi – Severusa Snapea.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada kao što su nagrade Zlatni Globus,Emi,Toni a mnogobrojne kolege i kritičari su izražavali pohvale za njegov pozorišni, televizijski i filmski rad. Ove godine je planirano prikazivanje dva njegova  filma, ‘“Eye in the Sky“ i animirani film „Alice Through the Looking Glass“ u kojem je posudio glas za lik Blue.

Mirjana Milićević

U prilogu inserti iz ostvarenja Alana Rikmana