Plus

„Henri VI“ Nikite Milivojevića u Domu kulture Čačak: 9. novembar

Posted: 8. novembra 2016. u 15:20   /   by   /   comments (0)

U sredu 9. novembra u Domu Kulture u Čačku gostuje predstava “Henri VI” Narodnog pozorišta Beograd , rađena u koprodukciji sa Fondom Laza Kostić I Glob teatrom iz Londona , a u adaptaciji I  režiji Nikite Milivojevića.

Igraju: Predrag EJDUS, Tanasije UZUNOVIĆ, Hadži Nenad MARIČIĆ, Boris PINGOVIĆ, Nebojša KUNDAČINA, Branko JERINIĆ, Branislav TOMAŠEVIĆ, Slobodan BEŠTIĆ, Aleksandar SREĆKOVIĆ

Kostimograf: Marina MEDENICA. Scenograf: Boris MAKSIMOVIĆ. Muzika: Bora DUGIĆ.

RAT RUŽA
Smatra se da je „Henri Šesti“ napisan 1590. godine. Glavni lik je, zapravo, sama država. Komad počinje pogrebom Henrija Petog i vešću o gubitku niza gradova koje su Englezi držali u Francuskoj – prouzrokovanim neslogom velikaša, svađama njihovih pristalica, unutrašnjom razjedinjenošću, licemerjem i vlastoljubljem. Prvi deo „Henrija Šestog“ bio je veoma popularan u svoje vreme: 1592. godine izveden je čak petnaest puta, a Tolbotovu smrt je oplakalo čak deset hiljada gledalaca. U 18. veku izveden je samo jednom (kao i u 19. veku), dok je u prošlom veku najviše interesovanja (1963. godine) izazvala predstava Pitera Bruka, koji je postavio celu trilogiju na scenu pod naslovom „Rat ruža“.

Predstava igra na Velikoj sceni od 20 časova.

M.M. / izvor: Dom kulture Čačak