Društvo

Gradsko rukovodstvo Užica pozitivno ocenilo svoj učinak za proteklih 1000 dana

Posted: 19. marta 2019. u 15:22   /   by   /   comments (0)

Gradsko rukovodstvo Užica sumiralo je rezultate funkcionisanja gradske vlasti u akturelnom sazivu za proteklih hiljadu dana, a na pres konferenciji održanoj 19. marta, uz prisustvo i rukovodilaca  institucija i javnih preduzeća, novinarima se obratio gradonačelnik, Tihomir Petković.

Iznevši tvrdnju da je Užice „danas bolja sredina za život nego što je to bila pre hiljadu dana“ gradonačelnik je rekao da „nema oblasti u kojoj nisu napravljeni značajni iskoraci“.

Ocenjujući da je Užice postalo „snažniji lider regiona, vise zaposleno, vise urban grad, snažniji turistički centar Zapadne Srbije, više kulturno otvoren“ i izneo nadu da će „uprkos velikom broju mladih koji odlaze iz grada, ili se ne vraćaju sa školovanja da žive u Užicu, u narednom periodu biti učinjeno dosta da se stvore bolji uslovi za život i rad, što će doprineti odluci da se ovde ostane i stvara“.

Petković je naglasio  „da kada kaže “zdraviji grad” misli da danas Užičani piju zdraviju vodu sa akumulacije Vrutci prerađenu u najmodernijoj fabrici za preradu vode u Srbiji i da  udišu čistiji vazduh zahvaljujući značajnim ulaganjima grada u konverziju kotlarnica na gas i energetsku efikasnost“ .  Pored toga, dodao je da je urađeno stotine kilometara magistralnih i lokalnih puteva, da je u toku realizacija projekta tunela Kadinjača.

–Užice će tek postati snažan lider regiona od ove godine kada krenu radovi na deonici Koridora 11 od Čačka do Požege i kada se završe preko nastavka prema Sarajevu preko Užica i Višegrada-istakao je gradonačelnik.

Takođe je rekao da je Užice „danas više zaposlen grad nego pre hiljadu dana zahvaljujući dobrom radu i uspešnim rezultatima užičke privrede“  naveo  da je broj nezaposlenih za tri godine  smanjen za 1463 lica.  Kao primer napora gradske uprave da se stanje u privredi i zapošljavanju poboljša u narednom periodu, Petković je npomenuo i  „nove investicije i Prvu zelenu industrijsku zonu na Beloj Zemlji“ a kao primer uspešnosti u ovoj oblasti naveo je „“Prvi partizan” koji gradi novu fabriku na Beloj Zemlji u koju uklaže 20 miliona evra. „

-Zahvaljujući delimično izvršenoj reformi javnog sektora i racionalizaciji, Sistemu 48, digitalizaciji  stvorena je efikasnija uprava, rekao je Petković , i dodao da „su užička javna preduzeća danas finansijski zdrava da sama investiraju, a lokalni budžet jedan od najzdravijih u Republici.“

Kao primer uspešnosti rada gradske vlasti pomenute su i promene u samom centru grada kao što je izgradnja kružnog toka, rekonstrukcija ulica ili njihovih delova, ali i ulaganja u Krčagovu koje je dobilo novi izgled i izgradnjom TC „Lidl“ i najavio izgradnju novog trgovinskog centra sa 5000 kvadratnih metara.

– Užice postaje turistički centar zahvaljujući novim, modernism turističkim sadržajima kao što sun a lokaciji stare pruge duž kanjona Đetinje gde je uloženo više od 500.000 evra, kao što je Užički stari grad, Vidikovac, Konačište, rekonstruisana Potpećka pećina, modernizovano dečije odmaralište “Golija” – izvjavio je gradonačelnik i dodao:

-Grad realizuje osam  projekata finansiranih sredstvima raznih fondova EU  među kojima i replika Arheološkog naselja Staparska gradina. Gradonačelnik je rekao i da se Užice otvorilo prema svetu i da je  ranije  bilo teško zamislivo da će Užice biti grad pobratim sa gradom koji ima 11 milion stanovnika kao što je slučaj sa  kineskim Harbinom.

U oblasti kulture gradonačelnik Užica pomenuo je „otvaranje stalne muzejske postavka Užička republika koja je realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, rekonstrukciju jednog dela Jokanovića kuće i rekonstrukciju dela Spomen parka Kadinjača u šta spada postavljanje dela javne rasvete na samom spomen kompleksu“

Rukovodioci gradske vlasti  na platou ispred Gradske kuće delili su građanima publikaciju “Petsto koraka ka Užicu budućnosti” i  tražili da sami građani, pojedinačno, iznesu mišljenje o funkcionisanju gradskog rukovodstva u proteklih 1000 dana.

M.N.