Muzika, Vesti

Gosti iz Italije i Tajvana predstavili se na prvoj folklornoj radionici

Posted: 18. avgusta 2015. u 23:03   /   by   /   comments (0)

Danas je u u bašti GKC-a u organizaciji Udruženja građana Era sa početkom u 11. časova u okviru Međunarodnog dečjeg festival „Licidersko srce“ organizovana prva folklorna igraonica na kojoj su se pored naše zemlje predstavila i udruženja iz Italije i Tajvana.
Veliki broj dece i mališana okupio se sa ciljem da upoznaju jedni druge putem nacionalnih igara i na taj način predstave svoju kulturu, tradiciju i običaje.
Kako i dolikuje domaćinima festivala prvo su se predstavila deca naše zemlje i izveli kolo koje su sva pristna deca prihvatila uz pomoć organizatora koji je na engleskom jeziku pomagao deci da započnu sa prvim pokretima u igri.

Muzička grupa folklorne trupe sa Tajvana

Muzička grupa folklorne trupe sa Tajvana

Udruženje iz Italije je prilikom izlaska na binu pozdravilo sve okupljene na maternjem jeziku i predstavilo svoju nacionalnu igru pred svom okupljenom decom. Nakon njih predstavilo se i udruženje iz Tajvana koje je takođe uputilo pozdrave i predstavilo svoj ples sa orkestrom koji ih je pratio svirajući melodije na nacionalnim instrumentima te zemlje.
Pre početka folklorne radionice razgovarali smo s predstavnikom organizatora „Liciderskog srca”, Ivanom Cvetković.

Ivana Cvetković

Ivana Cvetković

Koja je ideja bila kada ste osnivali festival?

—Upravo smo želeli da se deca iz raznih zemalja druže i da pokušamo da ublažimo i izbrišemo granice ako je to moguće razmenom kulture, tradicije i ljubavi koju u sebi deca nose. Učesnici smo mnogih festivala gde takođe stičemo nove prijatelje i dobijamo pozive da dođemo u goste od svih zemalja koje dolaze ovde kod nas.
Dakle posle sedam godina festival je opravdao svoj prvobitni cilj?
—Tako je, ove godine smo išli na nekoliko festivala koje su upravo uzvratna poseta zemalja koje nam dolaze u goste što je i naš cilj – rekla je Ivana Cvetković
Je li imate evidenciju koliko je na festivalima dece prošlo za ovih sedam godina?
—Za ovih sedam godina prošlo je preko četiri hiljade mališana i dece iz inostranstva i iz Srbije, tako da je veliki broj dece prošao kroz Užice. Ove godine imamo decu iz Evrope i Azije, pre par godina imali smo decu iz Kanade, sledeće godine očekujemo decu iz Gane tako da se nadamo da ćemo sledeće godine zaokružiti priču sa svim kontinentima – istakla je Ivana Cvetković

Na prvoj folklornoj igraonici su učestvovalii mališani srednje grupe iz užičkog dečjeg vrtića “Poletarac.” Uz pomoć svojih vaspitača: Gordane Janković, Olivere Milivojević, Peđe Arzića i Svetlane Matović ulepšali su ovu manifestaciju sa nasmejanim licima vidno raspoloženi za igru i druženje. Ispred vrtića „Poletarac” razgovarali smo s jednim od vaspitača, Ksenijom Šupić.

Ksenija Šupić , vaspitačica vrtića „Poletarac” s najmlađim polaznicima folklorne radionice

Ksenija Šupić , vaspitačica vrtića „Poletarac” s najmlađim polaznicima folklorne radionice

Koji vam je motiv bio da dovedete decu na prvi dan folklorne igraonice i šta je to što je našim mališanima zanimljivo i kakva bi znanja oni mogli da usvoje od današnje manifestacije?
—Iako imaju samo četiri godine od rođenja je važno razvijati sposobnosti kod dece u muzičkom stvaralaštvu i likovnom govoru. Muzika je nešto što oplemenjuje dušu i oslobađa decu od strahova, predrasuda, daje im samopuzdanje, a takođe je veoma bitno za njihov razvoj motorike i kombinacije pokreta. Drugi motiv je nešto što je jako složenije. Ovo dešavanje je međunarodnog karaktera, a deca treba da prate kulturna dešavanja u svojoj zajednici i da vide da su sva deca ista i da vole igru pokret i muziku, da nije važna boja kože, jezik ni kultura već ono što nas čini ljudima. Mi ćemo o ovome dosta još pričati u vrtiću jer njima je potrebno još objašnjenja, ali ćemo se truditi da kroz neke njima prijemčive sadržaje i aktivnosti približimo ovu manifestaciju i da motivišemo njihova razmišljanja u pravilnom smeru u budućnosti – objasnila je Ksenija Šupić

P. Marković u saradnji sa ZOOM agencijom