Umetnost

Galerija Reflektor: Izložba radova Nenada Maleševića i film iz programa Festivala „Slobodna zona“

Posted: 22. maja 2019. u 20:30   /   by   /   comments (0)

Ljubitelji i poštovaoci umetnosti, ovog puta i likovne i filmske, imaće dovoljno razloga da u petak veče, 24. maja, prošetaju do Kračagova, budući da se u Galeriji Reflektor planira i otvaranje izložbe i projekcija filma „Tri lica“ reditelja Džafara Panahija u okviru festivala „Slobodna zona“.

Za početak večeri, od 19 časova biće otvorena izložba radova Nenada Maleševića pod nazivom „Pretposlednja izložba“.  Ova izložba sastoji se iz četiri celine: fotografije iz serije  Das Ding i instalaciju Das Ding; , takođe  fotografije, ali iz serija Donau i Anticipation;  video rad Višegrad  i crteže iz serije Višegrad; ambijentalnu instalaciju Amerika.

Fotografije iz serije Das Ding predstavljaju studiju o banalnim (beznačajnim) stvraima koje se fotografisanjem (kao odlukom) stavljaju u kontekst umjetnosti. Instalaciju Das Ding čine upravo predmeti fotografisanja, izloženi kao specifični objekti.

Fotografije iz serija Donau i Anticipation predstavljaju segmente iz trajanja nekih efemernih i neočekivanih pojava (a da bude jasnije, sjetimo se, sa sjetom, kako smo nekad, bez aparat, dok je prestajalo, zatečeni – zinuli od čuda).

Video Višegrad (trajanje 2s, prikazuje se neprestanim ponavljanjem) takođe predstavlja studiju o banalnom. Nastao je na bazi snimka iz 2004. godine, i to prevođenjem slika iz videa (60 frame-a) u svojeručno rađene crteže (60 pastela). Crteži su fotografisani u rezoluciji 6720×4480p i montirani u video koji ima originalan (namjenski dizajniran) zvuk. Izlaže se 13 originalnih crteža.

Instalacija Amerika obuhvata tri fotografije, jednu poštansku marku i hiljadu crteža. Serija crteža je započeta 2015. godine i sadrži deset svezaka. Motiv je skulptura nadomak Njujorka (na Ostrvu slobode) poznata kao Kip slobode.

Nenad Malešević ( Sarajevo, 1981. ) je završio studije Grafičkog dizajana na Akademiji umetnosti u Banja Luci, a obrazovanje nastavio u Beogradu odbarnom master rada, a potom i daljim usavršavanjem u Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i u Nemačkoj.

– Širok je dijapazon uticaja na moje stvaranje, ne samo iz filmske, nego i iz slikarske umjetnosti kroz njenu istoriju. Meni je bilo značajno da u motivima, odnosno u situacijama koje snimam, prepoznam potencijal dramske radnje, tako da fotografije svjedoče o tome da će nešto možda biti prisutno na mjestu snimanja u momentu kada završim sa fotografisanjem. Otuda zebnja da će se možda nešto u budućnosti propustiti –  rekao je Malešević o svom stvaralaštvu povodom izložbe radova realizovane u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

M. Milićević/ Naslovni foto: Nenad Malešević, Das Ding I

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.