Umetnost, Vesti

„Fotodokumenti“ Filmarta iz Požege na izložbi u Minhenu

Posted: 14. oktobra 2015. u 23:28   /   by   /   comments (0)

Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege već nekoliko godina unazad sprovodi projekat „Fotodokumenti“ a kruna ovogodišnjeg i rezultata rada do sada je učešće na izložbi „Past is now“ na festivalu „FotoDoks“ u Minhenu.

Na ovogodišnoj izložbi „Past is Now“ koja traje od  13. oktobra 2015.  do 10. januara 2016. u Gradskom muzeju u Minhenu i Gradskoj galeriji Maximilians Forum, iz Srbije učestvuju umetnici Dragan Petrović, koji će minhenskoj publici predstaviti fotografijama iz ciklusa „Slike iz Srbije“ i Vladimir Miladinović sa novom serijom crteža nastalom kroz istraživanja arhiva nemačkih dnevnih listova Süddeutsche Zeitung i Frankfurter Allgemeine Zeitung. Kolektiv Belgrade Raw će tokom trajanja festivala održati radionicu izrade foto-knjiga Munich Raw. Radionicu Munich Raw je podržalo odeljenje za kulturu grada Minhena. Projekat „Fotodokumenti“ u Minhenu prezentuje istoričar umetnosti Miroslav Karić.

rad Dragana Petrović

rad Dragana Petrovića

Projekat „Fotodokumenti“, pokrenut je 2010. godine i ima za cilj da odgovori na potrebu za konstituisanjem prostora koji afirmiše fotografiju kroz analizu raznovrsnosti pristupa i praksi u okviru ovog medija umetničkog izražavanja. Ovaj projekat, reintegriše dokumentarnost na polju fotografije, kroz pokušaj sagledavanja smisla i suštine poimanja fotografije kao dokumenta u kontekstima savremenog trenutka

Festival „FotoDoks“ se od osnivanja 2008. godine pozicionirao kao jedan od značajnijih događaja za savremenu dokumentarnu fotografiju u Nemačkoj. Fokus festivala „FotoDoks“ je na istraživanju polja dokumentarne fotografije u savremenom kontekstu, povezivanju, promovisanju i razmeni fotografskih scena iz Evrope i sveta. Zahvaljujući koncepciji poziva fotografa iz drugih zemalja „FotoDoks“ je postao događaj intenzivnih susreta i komunikacije između umetnika, kustosa, art profesionalaca i ljubitelja fotografije. Svako izdanje festivala je tematski koncipirano i pored pregleda savremene fotografske scene Nemačke uključuje i učešće gostujuće zemlje ili regiona. Festival se organizuje u saradnji sa jednim od najznačajnijih nemačkih nedeljnika ZEIT, FotoDoks od 2012. godine dodeljuje i nagradu za najbolji rad na festivalu.

rad Vladimira Miladinovića

rad Vladimira Miladinovića

Za ovogodišnje izdanje „FotoDoks“-a stručni tim festivala (Sophia Greiff, Hans Herbig, Jorg Koopmann, Robert Pupeter i Armin Smailović) izabrao je prostor bivše Jugoslavije za partnerski region sa idejom da se predstave dostignuća, razvoj i karakteristike lokalnih fotografskih scena. U okviru izložbe „Past is Now“ umetnici kroz izložene radove daju viđenja kompleksnih društveno-političkih procesa sa kojima se društva u pomenutom regionu suocavaju poslednje dve decenije baveci se i pitanjima uloge dokumentarne fotografije: kako savremena fotografija beleži društvene promene i potrese i na koje načine se pozicioniora i pronalazi svoj izraz između dokumentovanja činjenica, nostalgije i arhivske građe.

Učesnici izložbe „Past is Now“ su : Jaka Babnik, Roman Bezjak, COLLABORATION-project, Jörg Glascher, Zijah Gafić, Ibro Hasanović, Tanja Kernweiss, Borut Krajnc, Saša Krajl, Tom Licht, Anne Morgenstern, Vladimir Miladinović, Merlin Nadj-Torma, Dragan Petrović, Hrvoje Slovenc, Katja Stuke & Oliver Sieber, Michael Wesely.

M.Nikolić / izvor NFC Filmart