Umetnost, Vesti

Folklorne grupe iz Zlakuse,Čajetine i Bajine Bašte igraju Veliko kolo za Ginisa

Posted: 26. septembra 2015. u 04:18   /   by   /   comments (0)

U organizaciji Folklornog udruženja Veliko kolo iz Veternika, 4. oktobra u Novom Sadu će se održati velika folklorna manifestacija pod nazivom Veliko kolo za Ginisa. Cilj manifestacije je postavljanje rekorda za Ginisovu knjigu u dužini kola. Do sada je ovakvih pokušaja bilo u Kini, Makedoniji, Mađarskoj i Hrvatskoj ali bez uspeha.

Da bi rekord bio zabeležen, neophodno je formirati kolo ,odnosno krug, u dužini od 6 kilometara. Za to je potrebno oko 6 hiljada ljudi, pojedinaca i folklornih grupa, od 7-77 godina, koji moraju biti obučeni u narodne nošnje. Cilj je da se odigra splet od 3 igre:Veliko bačko kolo,Katanka i Užičko kolo. Predviđen odziv je bio od 12000 do 15000 osoba ,životnog doba od 7 do 77 godina Do sada je prijavljeno preko 11500 učesnika među kojima je 285 folklornih grupa. Po zvaničnim podacima sa sajta Udruženja Veliko kolo, do jučerašnjeg dana pristigla su 233 potpisana sporazuma o saradnji sa folklornim udruženjima,među kojima su Etno udruženje Zavičaj iz Zlakuse,Udruženje Veterani Zlatibora iz Čajetine i KUD Milenko Topalović iz Bajine Bašte.Veliko kolo je zamišljeno kao internacionalni događaj pa se na spisku potpisnika ugovora, pored Srbije, nalaze i grupe iz Hrvatske,Bosne i Hercegovine,Crne Gore,Austrije,Mađarske,Nemačke,Bugarske,Slovenije,Italije i Makedonije.

Izvor www.velikokolo.org

Obzirom na masovnost događaja organizator je preduzeo sve korake da se srpsko kolo nađe u Ginisovoj knjizi rekorda. Prijavljene grupe su dobile video snimke koraka odnosno igara sa kojima će se nastupiti, detaljno uputstvo za dolazak u Novi Sad i  raspored smeštaja a za one koji dolaze na dan održavanja 4. oktobra i na kom punktu ulaze u Novi Sad, u koju školu ili ustanovu trebaju da se jave.Svi učesnici će dobiti tačan raspored nastupa, poziciju u velikom krugu pa čak i raspored za parkiranje.

Probe sa pojedincima su do sada održane 3 puta u vidu besplatnih javnih časova. Pored obaveze da prisustvuju probama u trajanju od 1 sata koje se organizuju u nekoliko ustanova, pojedinci imaju obavezu da savladaju  redosled igara i varijantu koraka i poseduju nošnju. Za one koji ne poseduju narodnu nošnju objavljena je informacija gde mogu da je iznajme. Pojedinci moraju da prisustvuju sastancina, potpišu ugovor o saradnji i ponašaju se u skladu sa kodeksima i pravilima koje je postavilo Udruženje Veliko kolo.

Proba pojedinaca

Za  realizaciju projekta je neophodan  i veliki broj volontera koji su u zavisnosti od zadataka podeljeni u tri grupe. Prva grupa od 35 lica je lider volontera u školama, čiji zadatak je koordinacija sa ostalim volonterima u školi koja im je dodeljena za vreme manifestacije,rukovođenje magacinom za hranu i vodu,vođenje računa o satnici a po odlasku učesnika na manifestaciju ostaju u školi i vrše kontrolu poštovanja reda u školi.Druga grupa  od 290 lica volonter-domaćin dočekuje dodeljeni KUD ispred škole ili hotela,odvodi do dodeljene učionice i  na mesto kratkog nastupa i glavnog događaja,vrši podelu hrane i vode,vodi računa o disciplini i školskom inventaru i stvarima dodeljenog KUD-a, odvodi ih na mesto održavanja manifestacije.Treća grupa od 150 lica, volonter na licu mesta, će biti raspoređena na trasi od 6 kilometara, obaveza im je pozivanje hitne pomoći, podela osveženja,  pored radnika obezbeđenja trebaju vode računa da u ograđen prostor za učesnike ne prođu druga lica kao i eventualno brojanje učesnika. Volonteri mogu biti uzrasta od 15 godina, uz obavezu da maloletni volonteri donesu popunjen formular o saglasnosti roditelja.

Narodni orkestar Veliko kolo

Pre početka održavanja Velikog kola folklorna društva koja će uglavnom biti smeštena po školama, održaće mini nastupe po školskim dvorištima i  novosadskim trgovima. Posle tih nastupa  glavni projekat će se realizovati na Novom naselju, na ulicama Bulevar kneza Miloša, Futoški put, Bulevar Evrope, Bulevar vojvode Stepe što čini potrebni krug od 6 kilometara. U navedenim ulicama će biti postavljeno ozvučenje da bi svi učesnici čuli muziku i igrali istovremeno. Na glavnoj bini na uglu ulica Bulevar Jovana Dučića i Kneza Miloša će uživo svirati Narodni orkestar Udruženja Veliko kolo. Snimak događaja će se vršiti sa zemlje i iz helikoptera. Građani mogu da se priključe učesnicima u kolu po završetku izvođenja tri igre ali se to učešće neće uzimati u obzir za Ginisa. Računaju se samo učesnici u narodnim nošnjama.

Mesto održavanja

Posle završetka glavnog dela, u toku dana, komisija iz Londona će objaviti rezultat a u međuvremenu učesnike i građane će zabavljati poznati pevači čija imena još nisu otkrivena. Sama manifestacija ima i svoju himnu. Podršku projektu su dale teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković, bend Frajle, muzičar, dirigent i kompozitor Jovan Adamov, sportista Miroslav Tanjga, urednik i autor emisija za decu na radiju i TV-u Predrag Vuković Peđolino i mnogi drugi. Njima su se priključile Gradska uprava za kulturu, Novosadski sajam, Udruženje protiv dijabetesa, Udruženje Novo kulturno naselje, Dom za osobe sa posebnim potrebama u Veterniku, Škola Milan Petrović, Udruženje Hendi-Veternik i Fakultet za sport i turizam.

Direktor Folklornog udruženja Veliko kolo, Milan Veselinović, je istakao važnost ovog događaja rečima:

― Posebno je važno i to što će ona imati i humanitarni karakter, jer će joj jedna od poruka biti podizanje svesti građana u borbi protiv dijabetesa. Osim togaVeliko kolo će poslati svetu lepu sliku Srbije. Kad  postanemo prvaci sveta, folklor u našoj zemlji podići ćemo na viši nivo, što će, nadamo se, još više privući mlade da se upisuju u folklorna i kulturno-umetnička društva i da se bave kulturom našeg naroda.―

 

Mirjana Milićević