Umetnost, Vesti

Filozofski spisi Laze Kostića na srpskom i prvi put na engleskom jeziku

Posted: 8. septembra 2015. u 10:26   /   by   /   comments (0)

Pomalo zaboravljeni opus Laze Kostića koji se pominje i izučava samo u uže stručnim krugovima , njegovi filozofski spisi biće izdati u toku ove godine pod naslovom „Osnovno načelo– Kritički uvod u opštu filozofiju”. Izdavač je Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” iz Sombora i Srpska čitaonica „Laza Kostić” koja ove godine slavi 170 godina od osnivanja. Pored izdanja na srskom jeziku, ovaj rukopis će prvi put biti objavljen i na engleskom kao zasebna knjiga.
Prevod na egleski uradio je prof. dr Predrag Čičovački , univerzitetski profesor filozofije koji živi i radi u SAD. Pored prof. dr Čičovačkog, vredan doprinos ovom izdanju dao je i prof dr Saša Radojičić . Ova dvojica svetski uvaženih  i priznatih  profesora fizozofije ovo izdanje obogatili su svojim Predgovorom i Pogovorom.

Uzmemo li u obzir procentualno učešće stranih pisaca prevedenih na naš jezik i njihovu zastupljenost među čitalačkom publikom u odnosu na broj naših vrednih i zaslužnih autora koji se prevode na strane jezike te tako doprinose ukazivanju na vrednosti naše kulture , sigurno je da ovaj poduhvat somborskih izdavača dobija daleko više na značaju od obeležavanja godišnjice Srpske čitaonice „Laza Kostić”. Pri tome ne treba zaboraviti da Laza Kostić u najširem krugu čitalaca važi kao autor poznatih i vrednih poetskih ostvarenja u prvom redu, a da je njegov doprinos istoriji srpske filozofije nepravedno skrajnut iz javnosti  te tako ovo izdanje predstavlja ne samo upoznavanje s ovim delom njegove bogate bibliografije nego i ispravljanje naših večito ponavljanih grešaka zapostavljanja sopstvenih kulturnih vrednosti.

M. Nikolić