Umetnost

Filmovi sa festivala o invalidnosti „Uhvati film“ u Gkc Užice

Posted: 3. decembra 2019. u 19:33   /   by   /   comments (0)

Izbor filmova sa ovogodišnjeg Festivala Uhvati film biće prikazani u sredu 4. decembra od 18h u Gradskom kulturnom centru Užice. Nakon projekcija biće održana diskusija o prikazanim filmovima. Karavan organizuju KAO Parnas iz Novog Sada u saradnji sa Udružženjem distrofičra Zlatiborskog okruga.

Projekcije su besplatne.

Svi prikazani filmovi su kratkometražžni, visoke umetničke vrednosti u dokumentarnoj i igranoj formi i inovativnih filmskih formata. Filmovi obraðuju temu invalidnosti, ali i priče o ljubavi, porodici, umetnosti, prijateljstvu, ostvarenju snova i prevazilaženju prepreka. Ove naizgled najobiènije životne prièe o ljubavi, porodici, prijateljstvu i žživotu, pokazuju koliko svi mi kao pojedinci imamo možemo da budemo nosioci/teljke društvenih promena, ali i da nam je neophodna promena celokupnog sistema.
Međunarodni filmski festival Uhvati film održžava se od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, koji nakon novosadskog, svoje izdanje ima i u Rijeci, Banjaluci i Kotoru. Ove godine, u Novom Sadu tokom sedam festivalskih dana, ukupno je prikazano 39 filmova iz 18 zemlje sveta. Najbolji od njih biće prikazani u gradovima širom Srbije u okviru filmskih karavana, a jedna od stanica je i Užice.

Ovogodišnji Festival, kao i filmske karavane, podržžalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada i ERSTE banka.