Umetnost

Film sa „Interakcije“ snimljen u Užicu u konkurenciji za prestižnu međunarodnu nagradu

Posted: 11. oktobra 2019. u 19:49   /   by   /   comments (0)

Kratkometražni dokumentarni film  “Dolina vladara” snimljen u Užicu tokom Međunarodnog filmskog studentskog kampa “Interakcija 2018.” našao se u najužem izboru za 35. nagradu Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA-Internacional Documentary Association”. “Dolina vladara” je u konkurenciji za prestižnu svetsku nagradu sa još dvadeset selektovanih filmova u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

IDA Awards spada među najprestižnije svetske ceremonije posvećene dokumentarnom filmu i ove godine nagrade će, 35 put,  biti dodeljene 7. decembra u Paramaunt studiju u  Los Anđelesu. 

„Dolina vladara“, poetski dokumentarac koji je snimljen u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ , je priča o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica. I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo. Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja, života i smrti.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i „Okapi“ studija iz Izraela, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i Cinnamon Films.  Pored reditelja iz Izraela, multinacionalnu ekipu filma čine i Valid Mesnaoui (montažer) iz Maroka, Konstanca Sandoval (direktorka fotografije) iz Argentine, Anton Levkin (dizajner zvuka) iz Rusije i Milena Šmigić  (organizatorka) iz Srbije.

M.N. / Izvor: FilmArt, Požega, Foto: Milica Đorđević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.