Umetnost, Vesti

Festival „Joakim Vujić“ ove godine u Gračanici

Posted: 12. januara 2016. u 13:58   /   by   /   comments (0)

52. Pozorišni festival „Joakim Vujić“ koji ove godine puni 52 godine postojanja, biće održan u Gračanici, odlučeno je na sastanku članova Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije održanom 11. januara.
Sredinom maja, na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala Srbije, u Gračanici će gostovati 13 srpskih pozorišta sa svojim predstavama.
Nenad Todorović, upravnik Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici naglasio izuzetan značaj ovakve odluke:

„Mogućnost da festival „Joakim Vujić bude održan u Gračanici za nas je nešto veoma značajno. Ne samo zbog programa gde će 13 srpskih pozorišta dan za danom igrati, nego je to nešto malo više od toga. Ne samo ono što smo do sada imali sa našim pozorištem, da se odavno već vratilo na kulturnu Srbije svojim komadima i repertoarom, već se radi i o jednoj vrsti institucionalnog domaćinstva što je za nas više nego kulturno pitanje“, kaže Todorović.

Direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić, inače domaćin poslednjeg festivala, kaže da Gračanica ima sve uslove da organizuje jedan značajan festival.

„Meni je pre svega veoma drago što sam danas ovde jer je ovo jedna oaza, jedna luča odakle treba da ide taj kulturni i pozorišni život. I zbog toga smo se mi dogovarajući se gde ćemo ove godine da održimo festival „Joakim Vujić“ a to je već 52. godina po redu dogorovorili se da to bude ovde. Prvo smo se dogovorili da dođemo da vidimo, kakvi su uslovi, da li je moguće da se jedan ozbiljni profesionalni festival održi ovde. Ovde sasvim može dobro da se igra“, kaže Karajić.

„Ja sam siguran da ovaj prostor tako nešto zaslužuje. A mi smo, prosto pokušavajući da festival „Joakim Vujić“ održimo u tradiciji koju on ima već preko pedeset godina, mislili smo da je ovo dobro mesto da ovogodišnji festival tamo negde u maju bude upravo ovde“, kaže direktor Užičkog pozorišta Zoran Stamatović.

Održavanje pozorištnog festivala visokog renomea za Opštinu Gračanica ima poseban značaj.

„Kultura je jedna od najznačajnijih oblasti za celokupni razvoj i mi smo to u proteklom perioudu pokazali na delu. Podržaćemo i festival „Joakim Vujić onoliko kolike su naše mogućnosti i smatram da ćemo dati sve od sebe da se taj festival održi ovde“, kazao je predsednik Opštine Gračanica Vladeta Kostić.
Prošlogodišnji pozorišni festival „Joakim Vujić“ održan je u Šapcu, a Pozorište iz Prištine učestvovalo je na njemu sa predstavom „Hotel Kosovo“.
Prošlogodišnju nagradu ovog festivala osvojila je predstava Narodnog pozorišta Užice, “Svrati, reče čovek”.

izvor:www.radiokim.net