Najava, Umetnost

Evropski dan nauke biće obeležen i u Užicu: 7. novembar

Posted: 3. novembra 2016. u 16:12   /   by   /   comments (0)

Evropski dan nauke koji će se obeležiti i u Užicu, u Gradskom kultrunom centru Užice u ponedeljak 7. novembra, kako je najavila v.d. direktora Gkc, Jelena Vasović:

-Program obeležavanja Evropskog dana nauke koji organizuju Naučni klub Užice i Gradski kulturni centar u saradnji sa Centrom za promociju nauke trajaće od 12 do 15 časova. Sadržaj ovog programa interesantan je i za decu osnovnih škola, srednješkolce, ali i najšire građanstvo.

Milena Vićević v.d.direktorka Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice u čijem sastavu deluje Naučni klub, rekla je nešto više o programu obeležavanja Svetskog dana nauke:

-Od prvog obeležavanja Dana nauke u svetu , 11.novembra 2002. , ovaj dan se obeležava i kod nas, s tim da je naš nacionalni datum 10. jul, na dan rođenja Nikole Tesle. RCU je u aprilu ove godine u sklopu svog centra otvorio Naučni klub, a tom prilikom je potpisan Memorandum o saradnji Grada Užica, Centra za promociju nauke i RCU, koji je do sada pokazao jako dobre rezultate u radu,i u ovoj fazi postojanja radi na jačanju kapaciteta umrežavanjem sa drugim institucijama i organizacijama. U tom pogledu značajna je i ova saradnja povodom obeležavanja Evropskog dana nauke  sa GKC kao institucijom koja deluje u oblasti kulture, kao i sa Centrom za promociju nauke iz Beograda. Centar za promociju nauke će ovog dana u prostoru Gkc izložiti eksponate iz fizike, a program će otvoriti direktor CPN, Nemanja Đorđević , kao i član Gradskog veća za društvene delatnosti Petar Blagojević. Otvaranje je zakazano za 12 časova, a odmah nakon toga biće emitovan kratki film “Elementi budućnosti”. Od 12. 30 Miroslava Filipović, magistar fizike, saradnik Naučnog kluba RCU  održaće predavanje na temu “Neka nova otkrića u fizici i matematici”, a do 13, 10, biće održana prezentacija “Na putu ka lepšoj i efikasnijoj nastavi- prezentacija iskustava i mogućnosti” koju će održati Jelena Radovanović, nastavnik fizike u Osnovnoj školi “Slobodan Sekulić”. Profesorka Radovanović  će održati i radionicu iz fizike namenjenu učenicima mlađih razreda “Fizika za najmlađe” koja je planirana od 13, 30 do 14 časova. Nakon toga sledi promocija časopisa “Elementi” u izdanju CPN, na kojoj će govoriti naučni novinari redakcije časopisa, a početak promocije je zakazan za 13, 30. Za sam kraj, kao doprinos ovom programu nastupiće Miliš Milojević , Shomm boy koji će od 14, 15 do 15 časova održati akustičarski koncert.

Tačna satnica obeležavanja Evropskog dana nauke u Gkc Užice 7. novembra,  u prilogu:

12:00 – 12:20 – otvaranje događaja (Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, Petar Blagojević, član Gradskog veća zadužen za oblast društvenih delatnosti, Milena Vićević, direktor RCU, Jelena Vasović, direktor GKC).

12:20 – 12:30 – kratki film “ Elementi budućnosti“ (Centar za promociju nauke).

12:30 –  13:10 – predavanje “ Neka nova otkrića u fizici i matematici“ (Miroslav Filipović, magistar fizike, saradnik Naučnog kluba RCU).

13:10 – 13:30 – prezentacija “ Na putu ka lepšoj i efekasnijoj nastavi – prezentacija iskustava i mogućnosti“ (Jelena Radovanović, nastavnik fizike u Osnovnoj školi “Slobodan Sekulić” Užice).

13:30 – 14:00 – „Fizika za najmlađe“ – radionice namenjene učenicima mlađih razreda osnovne škole (Jelena Radovanović, nastavnik fizike u Osnovnoj školi “Slobodan Sekulić” Užice).

13:30 – 14:15 – promocija časopisa „Elementi“ (izdanje Centra za promociju nauke, naučni novinari redakcije časopisa).

14:15 – 15:00 – akustični koncert – Miloš Milojević – Shommy boy

M.N.