Sport

Evropska nedelja sporta obeležena u gradovima Srbije

Posted: 28. septembra 2019. u 09:34   /   by   /   comments (0)

Desetine hiljada posetilaca širom Srbije učestvovalo je u mnogobrojnim sportskim takmičenjima i izazovima, namenjenim svim generacijama, a stotine sportskih društava predstavilo je svoje aktivnosti u okviru druge po redu Evropske nedelje sporta u Srbiji.

Tokom nedelje sporta, održano je osam ,,Sportskih izazova“ u Boru, Knjaževcu, Pirotu, Zaječaru, Aranđelovcu, Somboru, Valjevu i Šapcu, u kojima su se ovi gradovi međusobno nadmetali u okupljanju što većeg broja učesnika u raznovrsnim sportovima i takmičenjima. Pored sportskih izazova, organizovana su predavanja, edukativne i kreativne radionice, olimpijski časovi, humanitarne akcije i mnogi drugi sadržaji u više gradova Srbije.

Ovogodišnja Evropska nedelja sporta krunisana je u petak ,,Sportskim danom“ na Adi ciganliji, u okviru koga su građani imali priliku da se oprobaju u različitim sportovima, zahvaljujući demonstratorima i trenerima iz preko dvadeset sportskih saveza.

U Sportskom danu na Adi učestvovalo je više od 1000 ljudi, među kojima je bilo najviše dece, a otvaranju su prisustvovali i obratili se prisutnima predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić, kao i ambasador i Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji – Sem Fabrici.

„Sport ne treba da bude samo profesija, na podijumu i sa medaljama. Upravo to je i suština Evropske nedelje sporta – promocija sporta za sve, sporta kao načina života i pravih vrednosti. Evropska unija, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta, udružili su snage i timski pokrenuli Evropsku nedelju sporta, sa ciljem da skrenemo pažnju na važnost fizičke aktivnosti. Statistika pokazuje da su mladi u Srbiji manje fizički aktivni nego što bi trebalo. Upravo zato naša želja je da inspirišemo i motivišemo omladinu da se pokrene i bude aktivnija. Sudeći po ovome što vidim, mislim da smo na dobrom putu!“, poručio je Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Evropska nedelja sporta pokrenuta je od strane Evropske komisije cilju podsticanja građana na bavljenje fizičkom aktivnošću i edukacije o zdravom načinu života.

Evropsku nedelju sporta u Srbiji organizuju Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i Sporta, pod pokroviteljstvom Evropske Unije.

Izvor: EU Infor centar