Umetnost

Evropa Nostra u izveštaju: gradnja gondole na Kalemegdanu višestruko štetna

Posted: 31. jula 2019. u 09:59   /   by   /   comments (0)

Evropa Nostra, vodeća evropska organizacija posvećena kulturnom nasleđu danas je objavila Izveštaj kojim se oštro kritikuje kontraverzni projekat gradnje žičare (gondole) u okviru kulturnog dobra Beogradska tvrđava, jednom od najznačajnijih spomenika kulture u Republici Srbiji, sa velikim značajem i za istoriju čitave Evrope. Osim toga što je zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja, projekat bi imao razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda, konstatuje se u Izveštaju. 

Projekat žičare Kalemegdan-Ušće, iniciran od strane Grada Beograda 2018., predviđa povezivanje Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, sa parkom Ušće. Gradnjom žičare, visokih stubova, kao i stanice žičare “Kalemegdan”, nepovratno bi se kompromitovale istorijske i estetske vrednosti Beogradske tvrđave (sa Antičkim Singidunumom i istorijskim parkom Kalemegdan), zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, i lokaliteta upisanog od 2015. na Tentativnu listu Republike Srbije za upis na UNESKO Listu svetske baštine, naglašava se u Izveštaju.

 ‘Beogradska tvrđava je izuzetan primer slojevitog kompleksa utvrđenja i jedinstven je svedok brojnih carstava i država koje su obeležile i oblikovale Beograd, Srbiju i Evropu. Ostacima iz doba Starog Rima, Vizantijskog carstva, Ugarske, Bugarske i Srpske srednjovekovne države, Osmanskog carstva i Habsburškog perioda, Beogradska tvrđava priča jedinstvenu priču o istorijskim granicama Evrope kroz period od preko osamnaest vekova. Evropa Nostra veruje da visoka vrednost ovog zaštićenog spomenika kulture poziva na maksimalnu brigu i poštovanje, te poziva vlasti u Srbiji da se u skladu sa time odnose prema ovom istorijskom dragulju.’ izjavio je Prof. Dr Herman Parcinger (Hermann Parzinger), izvršni predsednik Evropa Nostre.

Pored toga što pruža detaljan opis Beogradske tvrđave i njenih vrednosti, kao i informacije o kontroverznom projektu žičare i kampanje protiv gradnje iste, ključni deo Izveštaja čine 10 zapažanja i zaključaka stručnjaka Evropa Nostre, kao i 7 proporuka za očuvanje i unapređenje Beogradske tvrđave. 

Izveštaj je pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka Evropa Nostre Beogradu od 4-10. maja 2019, koja je organizovana kako bi se objedinili napori za očuvanje Beogradske tvrđave. Tokom posete, delegacija stručnjaka različitih disciplina, obišla je Beogradsku tvrđavu, upoznala se sa pravnim i građevinskim izazovima projekta gradnje žičare, i sastala sa strukovnim organizacijama, udruženjima građana, javnim ustanovama, nadležnim ministarstvima, kao i sa Predsednicom Vlade RS, Anom Brnabić. Izveštaj visoke delegacije Evropa Nostre usvojen je od strane Upravnog odbora i Saveta Evropa Nostre u Atini 18-19. juna 2019. i predstavljen je Kabinetu Predsednice Vlade Republike Srbije, kao i Ministru kulture i informisanja Republike Srbije, g. Vladanu Vukosavljeviću, 17. jula 2019. 

U nastavku prenosimo zapažanja i preporuke stručnjaka Evropa Nostre:

10 zapažanja i zaključaka stručnjaka Evropa Nostre:

 1. Beogradska tvrđava je nezamenjivo nasleđe od nacionalnog, evropskog i svetskog značaja, i treba biti očuvana uz primenu najviših standarda.  
 2. niti zasnovani na detaljnim analizama izvodljivosti i isplativosti. 
 3. suprotno nacionalnim i međunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse.
 4. te bi se propustila izusetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma.  
 5. u oblasti nasleđa koje je ratifikovala Republika Srbija. 
 6. kao i na neuključivanje stručnjaka i stručnih tela u procesu donošenja odluka i izdavanja mera zaštite. 
 7. .
 8. uključujući i peticiju potpisanu od strane 15000 građana u roku od samo nedelju dana. 
 9. jer su mnoga kulturna i prirodna dobra u Srbiji ugrožena sve liberalnijim sistemom urbanističkog i prostornog planiranja i izgradnje. 

7 preporuka za očuvanje i unapređenje Beogradske tvrđave:

 1. kako to kulturno dobro od izuzetnog značaja ne bi bilo ugroženo nezakonitim i neadekvatnim odlukama. 
 2. od strane nezavisnog kompetentnog tima stručnjaka. 
 3. uz ulaganje neophodnih resursa u unapređenje njenog trenutnog stanja, umesto u njeno degradiranje.
 4. kako bi se unapredila svest o njenom značaju i  povećala njena atraktivnost.
 5. kao što su pešački/biciklistički most ili sistem eko-čamaca. 
 6. u procesu planiranja i odlučivanja o investicijama koje radikalno menjaju istorijski pejzaž grada.
 7. i osigurati da nasleđe koje je zajedničko dobro svih građana ne bude ugroženo i žrtvovano zarad kratkotrajnih investicija i profita.  

Izveštaj u celini može se pogledati OVDE.

M.Nikolić/ Izvor: Evropa Nostra Srbija