Društvo

EU zeleni dan u Užicu: početak kampanje zaštite životne sredine „Pogledaj oko sebe“ u Srbiji

Posted: 25. juna 2019. u 18:14   /   by   /   comments (0)

 U okviru kampanje zaštite životne sredine “Pogledaj oko sebe” koju zajedno sprovode Ministarstvo za evropske integracije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo za zaštitu životne sredine u u gradovima Srbije organizovaće se “EU zeleni dan”, a prvi u nizu organizovan je u Užicu, 25. juna. Ovom prilikom šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksiomović, i Dragan Jeremić, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, zajedno sa ostatkom delegacije i rukovodstvom Grada Užica, obišli su postrojenja izgrađena uz podršku EU: Regionalnu deponiju Duboko i Ženski centar Užice.

U sklopu obilaska ova dva objekta čija je delatnost vezana za ekološku komponentu društvenih aktivnosti ambasadro Sem Fabrici rekao je da Evropska unija posvećuje veliku pažnju, i ulaže velika sredstva upravo u očuvanje životne sredine:

-U proteklih 19 godina Evropska unija je donirala u Srbiji više od 400 miliona evra. Projekti životne sredine bi trebalo da se realizuju uz saradnju EU, centralnih i lokalnih vlasti u Srbiji, a oko 70 procenata ulaganja EU bi trebalo da se organizuje na lokalnom nivou. Regionalna deponija Duboko je primer dobre saradnje između Brisela, Beograda i Užica- istakao je ovom prilikom Fabrici i dodao da će se kampanja “Pogledaj oko sebe” koja je počela 12. juna i trajaće do polovine narednog meseca, “pomoći u shvatanju koliko je neophodno brzo rešavati pitanja životne sredine”.

 Fabrici je takođe rekao da je jedan od ciljeva ove kampanje “da se izađe iz velikih centara” i obiđu gradovi u Srbiji u kojima je EU počela sa ulaganjima u ranijem periodu, ili će se to tek desiti, pa je ovakva vrsta poseta jedna vrsta stimulansa u aktiviranju postojećih i izgradnji novih potencijala koji za cilj imaju zaštitu životne sredine.

Ministarka Joksimović je rekla da će iz IPA fonda za nastavak razvoja projekta selekcije otpada u okviru Regionalne deponije Duboko biti odvojeno šest miliona evra, ali je dodala da pored ulaganja u ovakve kapacitete potrebno poraditi i na jačanju indiviualne odgovornosti za selekciju otpada, i uopšte, zaštite životne sredine. Ovu izjavu ilustrovala je primerom useljenja u novu stambenu zgradu koja nakon nekog vremena postaje primer kulture života njenih stanovnika od kojih zavisi koliko će dugo ostati čista, bez grafita po zidovima, sa ispravnim instalacijama i liftovima. Joksimovićeva je navela da Srbija godišnje apsorbuje oko 200 milona evra bespovratne pomoći iz sredstava EU, a ovom prilikom je najavila i nova sredstva koja će Republici Srbiji biti dostupna iz evropskih fondova:

 -Komesar Han i ja ćemo, u četvrtak (27. juna, prim. Ur.) u Briselu potpisati pretpristupnu pomoć u iznosu od 179 miliona evra bespovratnih sredstava i to će unaprediti naš ukupan reformski rad. Iz tog paketa 62 miliona evra je namenjeno za životnu sredinu i to za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda- rekla je ministarka dodavši da su ova sredstva dostupna za sve gradove, između ostalog i za Užice, ukoliko se osmisli odgovarajući projekat.

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Dragan Jeremić, primerom nedavnih kiša i poplava koje su dovele do izlivanja delova  gradskih kanalizacionih mreža u nekoliko gradova Srbije ilustrovao je značaj izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda. On je izjavio da je “potrebno više od 160 postrojenja” čija izgradnja košta “više od šest milijardi evra” i naglasio da se ovakvi projekti ne mogu realizovati bez sredstava EU. Jeremić je podsetio i da se osnovni problem Užica-aerozagađenja rešava prelaskom na kotlarnice na gas, kao i da se planira gradnja Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi, i dovođenje deponije Duboko u potpuno funkcionalno zaokruženu celinu.

Uz napomenu da Užice trenutno koristi sredstva EU za realizaciju osam projekata, gradonačelnik Tihomir Petković je najavio da će u najskorijem periodu početi izgradnja kišne kanalizacije u naselju Krčagovo. Petković je rekao da se radi o projektu “vrednom 510 hiljada evra” kojim je planirana “izgradnja sistema kišne kanalizacije ukupne dužine 2.800 metara”. Uz podsećanja na dinamiku ulaganja u Krčagovo kojim je ovo prigradsko naselje postalo trgovinski pored industrijskog centra, Petković je sugerisao na značaj projekta kišne kanalizacije kojim će se ovo naselje dobiti na kvalitetu života i rada.

Direktor  deponije Duboko Momir Milovanović značaj ovog regionalnog postrojenja je da se dnevno ilustrovao je podacima koji u prvi plan ističu njegov kapacitet:

 -U deponiju se dopremi od 250 do 350 tona otpada iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga što je na godišnjem nivou 86 hiljada tona, da je od 2011. od kada se vrši prijem komunalnog otada, primljeno 548 tona, a u Centru za selekciju odvojeno oko 30 hiljada tona- rekao je Milovanović i dodao da je u ovo postrojenje, o”d 2005. uloženo 17 miliona evra, od čega su četiri miliona uložili osnivači, pet miliona je kredit evropske banke, a četiri miliona evra je donacija Delegacije EU u Srbiji, ostatak donacija SIDE, Vlade Francuske i Vlade Japana”.

Za potpuno dovršenja kapaciteta deponije kojim bi dobila potpunu funkciju, po njegovim rečima, potrebno je još uraditi i: postrojenje za otpadne, procesne vode, da se reši problem nastajanja deponijskog gasa koji bi se mogao iskoristiti za proizvodnju elektirčne energije, kao i osavremenjavanje Centra za selekciju koji bi doprineo da se na deponiju dovozi što manje otpada.

Delegacija je posetilia i Ženski centar Užice koje  u okviru socijalnog preduzeća „Rateks“ zapošljava dvanaest žena iz socijalno ranjivih grupa. Predsednica Upravnog odbora centa, Rada Gujaničić, i menadžerka projekta, Marina Tucović, delegaciju su upoznale sa ciljevima i načinom funkcionisanja centra, kao i kampanjom koju vode radi pronalaska investitora koji bi uložio u radionicu za proizvodnju reciklranog vlakna. Fabrici je uz pohvale na račun ideje, tima i aktivosti koje se realizuju, ovde stekao uvid u još jedan od načina na koji se projekti koji se tiču mera za očuvanje životne sredine mogu realizovati ako se uz njih doda i socijalna komponenta.

Ministarka Joksimović podsetila je da je  “ovaj projekat  finansiran iz projekta prekogranične saradnje sa 172,5 hiljade evra i danas imamo održivo, odgovorno poslovanje onog dela društva koje je teško zapošljivo, među kojima su i žene zrtve nasilja. Nedostaje još sredstava da se zaokruži proces, a mi ćemo pomoći, jer je projekat pokazao odgovornost prema građanima, lokaloj samoupravi i životnoj sredini zaslužuje našu punu podršku.

U nastavku Zelenog dana EU u Užicu u Regionalnoj razvojnoj agenici Zlatibor vođeni su razgovori na temu projekata koji su finansirani sredstvima EU na nivou regiona do sada, a govorilo se i o potencijalima i mogućnostima za dalja ulaganja koja se tiču oblasti zaštite životne sredine. Takođe, novinari iz Beograda koji su ovom prilikom doputovali sa delegacijom mogli su u Narodnom muzeju Užice da čuju više detalja o projektu izgradnje replike neolitskog naselje u  Staparskoj banji.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.