Plus

„Epska Srbija“ dr Milisava Savića u Čigoti: 29. avgust

Posted: 28. avgusta 2017. u 01:15   /   by   /   comments (0)

 

U Maloj sali Čigote, u utorak, 29. avgusta, biće  predstavlјena nova knjiga Milisava Savića  Epska Srbija. Književno veče počinje u 20, 30 časova, a organizatori su  Specijalna biblioteka Čigota i biblioteka Ljubiša R. Đenić iz Čajetine.

Put ga je vodio od Skadra do Soluna, od Hilandara do Prilepa, od Ravnih Kotara do Kupinova u Sremu, od Kosova do Romanije, od Moštanice u Bosanskoj Dubici do Mačve, od Vršca do Rudnika, od Svete Trojice u Plјevlјima do Ozrena kraj Zvornika, od Ravanice do Deviča…
Savić je tragao za portretima naših najčuvenijih epskih junaka naslikanim na ikonama i freskama u Dorunu, Karanu, Rudenici, Kaleniću, Ravanici, Manasiji, Dečanima, Gračanici, Pećkoj Patrijaršiji i drugim manastirima.

KnjigaEpska Srbija predstavlјa ne samo opis putovanja kroz stvarne i mitske predele srpske epike, već je i uzbudlјiva priča o našim najlepšim narodnim pesmama, od prvih zapisanih pa do Vukovih. Knjiga je bogata sa preko 600 fotografija u boji, koje je snimio sam autor.

Milisav Savić, pisac, književni istoričar i prevodilac, doktor nauka. Rođen je Vlasovu kod Raške. Fakultet je završio na Filološkom u Beogradu, gde je i magistrirao a potom i doktorirao. Bio je urednik a i direktor Prosvete. Radio je kao profesor na Londonskom, Nјujorškom, Firentinskom, Lođkom i Novo Pazarskom univerzitetu. Romani su mu prevedeni na grčki, engleski, slovenački, makedonski, bugarski, rumunski.. Za životno delo dobio je nagrade; Stefan Prvovenčani(2008), Ramonda Serbika Milovan Vidaković (2014),  Vitez srpske književnosti(2015). Za celokupno pripovedačko delo: Velјkova golubica (2012).

Autor je kultnih knjiga: „Bugarska baraka” (1969, nagrada lista „Mladost”), „Mladići iz Raške” (1977), „Ujak naše varoši” (1977, Andrićeva nagrada), „Ljubavi Andrije Kurandića” (1972), „Topola na terasi” (1985), „Ćup komitskog vojvode” (1990), „Hleb i strah” (1991, NIN-ova nagrada), „Ožilјci tišine” (1996, nagrada „Miroslavlјevo jevanđelјe”), „Princ i serbski spisatelј” (2008, nagrada „Laza Kostić”), „Rimski dnevnik priče i jedan roman” (2008, nagrada „Dušan Vasilјev”), „Čvarčić” (2010). Za putopisnu knjigu „Dolina srpskih kralјeva” (2014) dobio je nagrade „Ljubomir P. Nenadović” i „Gligorije Božović”. Zatim “La sans pareille”/2015), dobio je nagrade Meša Selimović, Bora Stanković, Petar Kočić, Stefan Mitrov Ljubiša, Vukova nagrada

M.N. / Izvor: Biblioteka Ljubiša R. Đenić