Najava, Umetnost

Drugi regionalni festival voćnih rakija „Žestival“ u Užicu: 2. oktobar

Posted: 29. septembra 2016. u 15:51   /   by   /   comments (0)

Drugi regionalni festival voćnih rakija Žestival održaće se u Velikom parku u Užicu u nedelju 2. oktobra.

Kako je na pres konferenciji održanoj  29. septembra najavio predsednik organizacionog odbora ovog festivala, Branislav Mitrović, Žestival se ove godine održava nakon decenijske pauze, deklarišući ovaj događaj „kao dobru šansu i dobru mogućnost da se napravi jedna kvalitetna privredno turistička organizacija u Užicu“.

-Cilj festivala nije da se promoviše alkoholizam i pijenje rakije. Oni koji uživaju u ispijanju dobrih voćnih rakija, kažu da se rakija ne pije, već da se degustira- izjavio je ovom prilikom Mitrović, pozivajući sugrađane na degustaciju voćnih rakija.

Ističući da se poslednjih godina u užičkom kraju aktuelizovalo pitanje „kako ljudi mogu da se zaposle, da naprave neku novu vrednost, i da zarade novac“ Mitrović je istakao da su organizatori ovog festivala šansu našli u poljoprivredi, „ali da na pravi način promovišemo sve one naše komparativne vrednosti, da ih iskoristimo, i da stvorimo mogućnosti našim ljudima, da podstaknemo tu privrednu aktivnost, da i sami počnu neku delatnost od koje se može živeti, i od koje se može dobro zaraditi“. Naglašavajući da užički kraj raspolaže „ključnim“ faktorom za proizvodnju rakija- tradicijom, osvrćući se na perod od drugog svetskog rata pa do devedesetih, i veliki broj kombinata koji se bavio upravo proizvodnjom voćnih rakija, Mitrović je ukazao na činjenicu da je na „temeljima kombinata koji su ugašeni dvehiljaditih godina, stvoren veliki broj značajnih i ozbiljnih porodičnih destilerija koje su našle svoje mesto na tržištima širom sveta“ .

Smatrajući da je rakija jedna od privrednih mogućnosti, te da je to razlog da se užička rakija promoviše na Žestivalu, nadajući se da će time pokrenuti potencijal postojećih malih proizvođača u vidu poljoprivrednih gazdinstava „koji u svojim podrumima imaju određene količine voćnih rakija“, ali i podstaći nove proizvođače, organizator se nada početku duge tradicije kako ovog događaja, tako i boljitka u ovoj privrednoj delatnosti.

Mitrović je istakao da će na predstojećem Žestivalu učešće uzeti,  kako renomirani proizvođači , brendirane robne  marke voćnih rakija, proizvođači opreme za proizvodnju rakija, drvenih buradi i posuda, ali i sitni proizvođači: poljoprivrena gazdinstva.

Uz izlagački deo, najavljena su i stručna predavanja uz učešće renomiranih stručnjaka i poznavalaca tehnologije proizvodnje rakije, ali i proizvođači meda, džemova, slatka i ostalih gotovih proizvoda od voća tipičnog za ovaj kraj. Uz robno edukativni deo ovog festivala, najavljen je i bogat kulturno umetnički program sa sadržajima vezanim za tradiciju.

Program Žestivala počinje u 10 i traje do 17 časova.

14444964_10154556067244740_8562235745898561962_o