Umetnost, Vesti

Dragan Velikić za roman „Islednik“ dobitnik druge NIN-ove nagrade

Posted: 18. januara 2016. u 15:09   /   by   /   comments (0)

Tanjug- Književniku Draganu Velikiću dodeljena je danas NIN-ova nagrada za roman „Islednik“ u izdanju „Lagune“.
Odluku je doneo žiri u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović. Prof. dr Pantić je umesto predsednika žirija pročitao obrazloženje odluke koja nije doneta jednoglasno.
Za nagrađeni roman „Islednik“ Dragana Velikića glasali su Pantić, Paunović i Krstić, za „Anđeo atentata“ Svetislava Basare u izdanju „Lagune“ Jasmina Vrbavac, a za roman Vuleta Žurića „Republika Ćopić“ (Službeni glasnik) glasao je Koprivica.
U najužem izboru bile su i knjige „La Sans Pareille“ Milisava Savića (Agora), „Park Logovskoj“ Dane Todorović (Geopoetika) i „Rajska vrata“ Ljubice Arsić (Laguna).
Prema rečima Pantića, nagrađeni roman „sugestivno i slojevito je ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati“.
Žiri je ocenio da je Velikić svojim romanom uobičajnu arhetipsku relaciju otac-sin zamenio preispitivanjem odnosa majke i sina, presudnog za oblikovanje jedne umetničke biografije.
„Uspevajući da ostvari ravnotežu između prefinjeno emocioinalnog ispovednog tona i hronike minulog vremena i konkretnog prostora, ispunjenog međusobno uslovljenim sudbinama, prepuštenim hirovima istorije, Velikić romanom „Islednik“ ostvaruje visok umetnički domet pripovednim postupkom, temom i prepoznatljivim stilom, reprezentativan za savremeni srpski roman“, zaključio je žiri.
Velikić, koji je već osvojio NiN-ovu nagradu za „Ruski prozor“ 2007. godine, rekao je da je izuzetno iznenađen odlukom žirija pa zato nije ni pripremio govor i dodao da će ono što bi hteo da kaže, čitaoci moći da pročitaju u narednom broju NIN-a.
Prema njegovom mišljenju svih šest pisaca, koji su ušli u najuži izbor, mogli su da dobiju ovo priznanje.
Velikić je rekao i da ga izuzetno veseli što je za proglašenje dobitnika sala bila prepuna, što „potvrđuje značaj koji se daje NIN-ovoj nagradi“.
On se ogradio da ne prati društvene mreže, ali da mu je rečeno da je na društvenim mrežama vođena polemika oko dodele ove nagrade i da su padale opklade ko će od finalista biti dobitnik.
Velikić smatra da će ovo priznnaje proširiti popularnost njegovog romana koji je već naišao na veoma dobar prijem kod čitalaca.
Na proglašenju laureata NIN-ove nagrade, u prostorijama tog lista, bio je i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković koji je saopštio da se to priznanje dodeljuje pod pokroviteljstvo Ministarstva i dodao da je to primer pravog spoja kulture i medija.

Izvor: Tanjug/ foto: Laguna