Društvo, Vesti

Dokumentarni filmovi alat za promenu svesti okruženja prema osobama sa invaliditetom

Posted: 24. novembra 2015. u 10:42   /   by   /   comments (0)

Filmski karavan “Uhvati sa mnom ovaj dan!” na kome su bili prikazani kratki dokumentarni filmovi osoba sa invaliditetim održan je sinoć u GKC Užice u realizaciji “Udruženje invalida dečije i cerebralne paralize” Užice i “Kreativno afirmativna organizacija Parnas” iz Novog Sada.

Filmovi čiji su autori osobe sa invaliditetom i koji se bave temamam vezanim za osobe za invaliditetom su a koje će posetioci Gkc moći da pogledaju su deo selekcije XIII Međunarodnog festivala “Uhvati sa mnom ovaj dan!” koji se održava u Novom Sadu . Filmski karavan je, tradicionalno, način da se ovi filmovi predstave publici širom Srbije, a i u regionu. Na ovaj način afirmiše se stvaralaštvo osoba sa invaliditetom, deo je aktivnosti inkluzije i socijalizacije osoba sa invaliditetom u najširem smislu, ali i decentralizacije kulturne ponude.

Užičanka Milesa Milinković direktor festivala “Uhvati sa mnom ovaj dan!” koja već deset godina živi u Novom Sadu pozdravila je sve prisutne i izjavila da Festival postoji već trinaest godina, a održan je u septembru u Novom Sadu .
—Najpre je bio realizovan kao filmska manifestacija, a 2007. godine započeto je raspisivanje konkursa na temu invalidnosti. Zapravo ovaj filmski festival ima za cilj da poveća vidljivost i samim tim da ukaže na potencijale osoba sa invaliditetom u raznim oblastima. Cilj je da pokaže osobe sa invaliditetom kao aktivne članove društva kao sportiste, umetnike, porodične ljude. Pokazujemo da osobe sa invaliditetom nisu neki super heroji i uprkos problemima da sve mogu, već mi zapravo ovim festivalom želimo da ukažemo i na sve one izazove, da kažem probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, a recimo o kojima članovi društva ne znaju. Ljudi sa jednom vrstom invaliditeta ne znaju kako je onoj osobi sa drugom vrstom invaliditeta. Filmski karavan je proistekao iz filmskog festivala, a želja nas organizatora je da festival proširimo na celu Srbiju kao i na Hrvatsku pošto imamo saradnju i sa Hrvatima. Zato želimo da umetnički filmovi sa ovog festivala sa jedne strane decentralizuju kulturnu ponudu, a sa druge strane cilj festival je i smanjenje predrasuda osoba sa invaliditetom koje se se širi i na u manje sredine nego što je to recimo Novi Sad.−

Čedomir Cicović PR " Udruženje dečje i cerebralne analize"

Čedomir Cicović PR “ Udruženje dečje i cerebralne analize“

Čedomir Cicović PR “Udruženje dečje i cerebralne paralize” Užice je pozdravio sve posetioce festivala i rekao da mi kao predstavnici iz udruženja pratimo, afirmišemo i pomažemo njihovu realizaciju što to i jeste naša misija i uklapa se u ciljeve našeg udruženja, a to je unapređenje položaja i poboljšanje života osoba sa invaliditetom.
—Kako filmovi kratke i umetničke forme pomažu poboljšanju života osoba sa invaliditetom ? Pa zato što je to najefektnija forma da se neko zamisli nad svojom slikom o osobama sa invaliditetom do tada, da je promeni i nadamo se kroz posetu ovakvoj manifestaciji, a i da bude bolji čovek i sugrađanin kao i bolji donosilac odluka s obzirom na funkciju koju obavlja.S amim tim unapređuje se kvalitet života, a sa druge strane kao PR udruženja ja sam i privatno vezan za ovaj festival jer sam pre destak godina bio u svojstvu jednog od osnivača festivala “ Uhvati ovaj dan” znajući da jednu ovakvu stvar i kakav efekat može da ima ova manifestacija, bilo mi je stalo da između par gradova koje posećuje Filmski karavan bude i Užice zato što znam da je ovo itekako dobar alat i oružje za promenu svesti okruženja pogotovo u maloj sredini kao što je naš grad.−

Na Filmskom karavanu u Gkc prikazano je šest najboljih filmova Festivala:
1. “Ovoje moj korak”.Eksperimentalni video je urađen po tekstovima objavljenim na blogu Milese Milinković,  u produkciji Kreativne radionice Kraljevo.
2. Film Alexandre Czeneczek iz Velike Britanije ,,Brothers – Braća“ dobio je plaketu za najbolju kameru.
3. Kanadsko srpski film ,,Goran“ u režiji Roberto Santaguida koji je imao najboljeg protagonistu.
4. Srpski film ,,Kada bih mogla da biram“ čiji su reditelji Žarko Sebić i Mirjana Isakov, u kome igra Marina Obradović koja je proglašena za najbolju glumicu.
5. Najoriginalniji film Festivala, španski animirani film ,,Cuerdas-Užad“ u režiji Pedro Solis Garcie.
6. Iranski film ,,I dance with God“ (Plešem sa bogom) režija i scenario: Hoosharing Mirzaee, koji je proglašen za najbolji na ovogodišnjem Festivalu.

P. Marković