Umetnost, Vesti

Dokumentarac o Arsenu Dediću i džezeri 20. avgusta na „Interakciji”

Posted: 20. avgusta 2015. u 14:56   /   by   /   comments (0)
 Na Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija” u okviru programa Interscreen,  sa početkom od 20h,  posetioci će imati priliku da odgledaju neke od odabranih dokumentarnih filmova. Na večerašnjem repertoaru nalazi se film reditelja Mladena Matičevića – „Moj zanat„, čija je tema život Arsena Dedića.
O filmu , iz  sinopsisa ističemo:  „Arsen Dedić autor je brojnih izvanrednih pjesama koje su postale dio naše kulture i identiteta. A kako to obično biva kod velikih umjetnika, on je čovjek koji postoji u dva svjeta: u jednome žive veličine ravne njemu, a u drugome on sam, običan čovjek iz susjedne ulice koji pokušava dostojanstveno kormilirati vlastitim životom, koji ga je odavno nadrastao.“
Odmah nakon projekcije, u bioskopu će biti održan razgovor sa rediteljem Matičevićem koji je i ovogodišnji predavač na masterklasu „Interdoc” .
Photo1_ FarEastSuite
Nakon projekcije i razgovora , program se nastavlja u kafeu Mali princ ge će od 22 časa nastupiti džez duo koga čine Leonhard Huhn – alt-saksofon i Sebastian Gramss – kontrabas, dva višestruko nagađivana muzičara iz Nemačke
Njih dvojica će izvesti Duke Elingtonovu kompoziciju „Dalekoistočna svita“. 
Prvobitno je „Dalekoistočna svita“ Djuka Elingtona i Bilija Strejhorna bila napisana za petnaestočlani orkestar Djuka Elingtona. Ovde cemo čuti istu kompoziciju na sasvim novi način – pažljivo aranžiranu i plastično oblikovanu samo jednim kontrabasom i jednim alt-saksofonom.
U pitanju je kamerni džez, sasvim blizu korenima orginala iz 1966. godine, i istovremeno vanvremenski dijalog dva maštovita, vrhunska muzičara. Elington je plave magline iz svoje „čarobne lampe“ pune orijentalizama, čudnih ptica i začina pretočio u džez-ritmove i egzotične zvuke. Sebastijan Grams je svojim prefinjenim aranžmanom učinio „Dalekoistočnu svitu“ mikrotonalnom poemom. Duo dva kelnska džez-muzičara različitih generacija, Leonhard Hun i Sebastijan Grams, vodi nas na muzičko putovanje letećim ćilimima, karavanima na kamilama, kroz planine i pustinje u glavni grad Safavida – Isfahan.
M. N. / izvor , foto: NFC Filmart