Umetnost, Vesti

„Dodirni i oseti“ , izložba Spomen- zbirke Pavla Beljanskog :Narodna biblioteka Užice ,6.oktobar

Posted: 4. oktobra 2015. u 22:38   /   by   /   comments (0)

U holu Narodne bibloteke Užice u utorak 6. oktobra u 13 časova biće otvorena izložba “ Dodirni i oseti”,projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.Postavku čini 10 umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka . Projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog „Dodirni i oseti““, prateći primere dobre prakse u svetskim okvirima i u našem okruženju, zamišljen je kao pokušaj popularizacije muzeja kod osoba s invaliditetom. Projekat je osmišnjen sa ciljem širenja svesti o potrebi prilagođavanja muzejskih prostora i programa iz kulture netipičnoj publici, ali i široj javnosti u nameri da se obogate sadržaji osećaja.

Postavku čine: tiflo-staza, taktilni dijagrami, legende na Brajevom pismu, gipsane kopije skulptura, kao i audio-vodiči na dejzi-fleš plejerima, omogućuju u sadržajnom i oblikovnom smislu da se slika doživi i skulptura oseti.
U želji da osobama sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži uvid u deo kolekcije koju je Pavle Beljanski zaveštao 1957. godine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog realizovala je taktilnu postavku u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje „„Milan Petrović““ iz Novog Sada.

12116346_1010340455653545_2045474885_oIzložba u Narodnu biblioteku Užice stiže iz Narodne biblioteke Srbije  gde je prethodno bila postavljena a u našoj sredini se realizuje u sklopu projekta užičke biblioteke „Korak ka jednakosti“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Izložba se realizuje u sklopu proslave Dana grada Užica i biće otvorena do 6. novembra.

M.N./ izvor: Narodna biblioteka Užice