Press

Digitalizacija kulturnog, umetničkog i naučnog nasleđa

Posted: 23. novembra 2016. u 03:55   /   by   /   comments (0)

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da će to Ministarstvo podržati uspostavlјanje nacionalnog centra za digitalizaciju kulturnog, naučnog i umetničkog nasleđa, pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Ona je najavila da će centar biti osnovan tokom sledeće godine i da će uklјučivati sve nadležne institucije sa cilјem trajnog čuvanja bogate nacionalne građe u digitalnom formatu.

Na otvaranju „Hak kreativne nedelјe“, u Ustanovi kulture „Parobrod“, državni sekretar je pozdravila inicijativu projekta digitalne promocije kulture malih istorijskih gradova iz Srbije, Slovenije i Italije – „diStory“.

„Osim nesumnjivog značaja za arhiviranje i čuvanje, koji ima digitalizacija kulturne baštine, svakako je od velike važnosti i digitalna promocija kulturnog nasleđa u dominantnom informatičkom dobu. Ministarstvo je finansiralo više desetina projekata nevladinih organizacija iz oblasti digitalizacije kulturne baštine od 2013. godine, i nastavićemo da i dalјe podržavamo ovakve programe“, rekla je Tatjana Matić.

Centar za urbani razvoj u saradnji sa Muzejima opštine Radovlјica iz Slovenije, Asocijacijom istorijskih gradova Slovenije i opštinom Fermo iz Italije, u okviru projekta „diStory“ podržanog od strane Evropske komisije i programa Kreativna Evropa organizuje međunarodnu „Hak kreativnu nedelјu“ koja traje do 24. novembra.

http://mtt.gov.rs/slider/digitalizacija-kulturnog-umetnickog-i-naucnog-nasledja/?lang=cir