Plus

Deseti međunarodni festival animiranog filma „Animanima 2016.“

Posted: 6. septembra 2016. u 11:46   /   by   /   comments (0)

Jubilarno, deseto izdanje međunarodnog festivala animiranog filma Animanima 2016 održaće se u čačanskom Domu kulture od 7. do 11. septembra , pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture Republike Srbije
Na svečanosti otvaranja, biće prikazan nemi klasik iz 1926. godine Lote Rajninger, Avanture Princa Ahmeda, čiju će zvučnu sliku direktno na sceni uobličavati nemački multimedijalni umetnik Tomas Kener. Srce festivala, kao i uvek, predstavlja glavni takmičarski program u kome će se za Gran pri „Zlatni štift“ i ostale festivalske nagrade i priznanja nadmetati 46 filmova iz 23 zemlje. Žiri ove konkurencije predvodi poznati japanski animator Kodži Jamamura, a čine ga još i rediteljka iz Poljske Izabela Plućinska i umetnički direktor festivala animacije Monštra u Lisabonu, Fernando Galrito.
Pored programa kojima će se predstaviti članovi žirija, organizatori najavljuju vrlo zanimljive sadržaje: izbor iz produkcije estonskog studija Nukufilm; nezavisnu animaciju pacifičkog severozapada SAD; nove filmove mladih autora iz Mađarske, jedne od trenutno najzapaženijih evropskih scena animacije; uzbudljivu kolekciju animiranih impresija o Prvom svetskom ratu; filmove studenata Tokijskog univerziteta umetnosti, animirane TV reklame u programu Koka Kola šou; nove francuske dugometražne filmove u kojima je uživao ceo svet, a sada su i kod nas: „April i neverovatni svet“ i „Fantomski dečak“… Umetnički direktor festivala, Milen Alempijević, naglašava da Animanima ima i konkurenciju filmova za decu čije će domete ocenjivati žiri u sastavu: Ana Ida Oroš, istoričarka animiranog filma iz Mađarske, srpski animator Vuk Palibrk i Amerikanka Tes Martin, autorka i pokretač internet portala Haptic Animation Amplyfier.
Festival Animanima će svoj jubilej obeležiti i specijalnim promo DVD izdanjem „Posle 2000-e: savremena srpska animacija“. Publiku na zatvaranju očekuje i srpska premijera najnovijeg filma specijalnog gosta Kodžija Jamamure, „Satijeva Parada“.
U okviru pratećih programa, izložba koju ne treba propustiti nosi naziv „Kristalizacija“, a reč je o autorskoj postavci vizuelnog umetnika iz Sombora, Davora Gromilovića. Na 10. Animanimi biće i odličnih koncerata, jer nastupaju VIS Limunada i Kralj Čačka.
Svečanost otvaranja odigraće se u sredu 7. septembra počev od 19:30 u Velikoj sali, a sve detalje o programima moguće je pronaći na festivalskom sajtu: www.animanima.org

https://www.facebook.com/domkulture.cacak.7/?fref=ts