Vesti

Deca iz 10 zemalja, 20 folklornih ansambala: XI „Licidersko srce“ od 15. avgusta

Posted: 12. avgusta 2019. u 17:46   /   by   /   comments (0)

 Međunarodni dečiji festival folklora, “Licidersko srce“, ove godine XI po redu svečano i zvanično će biti otvoren 15. avgusta u 20 časova festivalskim koncertom na kome će se predstaviti ansambli zemalja učesnica. Pre ceremonije zvaničnog otvaranja, istog dana, u Jokanovića kući, u 11 časova biće otvorena izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, a za Užičane posebno atraktivan deo progarama, Svečani defile od Narodnog muzeja do Trga partizana, krenuće u 19 časova.

Na ovogodišnjem festivalu, po rečima organizatora, udruženja građana „Era“, učestvovaće oko 1000 dece iz 10 zemalja, a, a dečiji folklorni anasmbli, njih 20 , dolaze iz Nemačke, Češke, Moldavije, Gruzije, Indije, Ukrajine, Belorusije, Tajvana, Republike Srpske i zemlje domaćina. Pored učesnika, organizaciju i odvijanje festivala pomoći će oko 200 volontera, dece iz domaćih KUD-ova ovog kraja.

Programski sadržaji odvijaće se u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu, a pored celovečernjih koncerata učesnika na trgovima, deca će imati priliku da pohađaju radionice tradicionalnih igara i plesova, da nauče nešto o grnčariji na radionici u Zlakusi, a biće organizovane i zumba žurka, izleti, kao i upoznavanje grada kroz igru tragača. Takođe , u sklopu festivala biće organizovan i stručni seminar “Deca čuvari tradicije”.

Pored kulturnog i zabavnog sadržaja, “Licidersko srce” nosiće i kvalifikaciju humanitarnog budući da će prihod od prodatih suvenira tokom trajanja festivala biti uplaćen Opštoj bolnici Užice, odeljenju neonatologije.

Po rečima organizatora, do sada je kroz “ Licidersko srce” , jedan od najvećih festivala ovog tipa u jugozapadnoj Evropi, prošlo preko 8500 dece iz 40 zemalja sveta.

Pokrovitelji ove godine su grad Užice, opštine Čajetina i Višegrad, Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i turistička organizacija Zlatibor koja je suorganizator festivala,a  podršku manifestaciji pružilo je i Ministarstvo spoljnih poslova.

M. Milićević / Foto: Licidersko srce

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje